ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βαρίδιο" για τη Wall ο τεχνολογικός κλάδος

00:14 - 07 Δεκ 2006 | Χρηματιστήρια
Πιέσεις στους δείκτες της Wall άσκησαν την Τετάρτη τόσο οι απογοητευτικές προβλέψεις της Merck για τα κέρδη της όσο και ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος κλυδωνίστηκε από την αναδιοργάνωση του Yahoo, αλλά και την υποβάθμιση των μετοχών της Oracle από τη Lehman Brothers Holdings.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.309,25 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,18%, ο Nasdaq στις 2.445,86 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,27% και ο S&P 500 στις 1.1412, 90 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,13%.

Με τον S&P500 να έχει αγγίξει υψηλό εξαετίας την Τρίτη και τον Dow Jones να απέχει 41 μονάδες από το νέο ρεκόρ, οι αναλυτές μειώνουν τις προβλέψεις τους για τα εταιρικά κέρδη, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε επιβράδυνση.

Το θέμα είναι η έκταση αυτής της επιβράδυνσης. Ορισμένοι κάνουν λόγο για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας και άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι σοβαρότερο. Για το λόγο αυτόν οι αγορές είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες απέναντι στα μάκρο. Οι επενδυτές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των μηνιαίων στοιχείων για την αγορά εργασίας στην Παρασκευή.

Οι αναλυτές προβλέπουν ενίσχυση του ποσοστού ανεργίας στο 4,5% και τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για το Νοέμβριο. Σύμφωνα με έκθεση της ADP Employer Services, οι αμερικανικές εταιρείες προσέλαβαν 158.000 άτομα, το μεγαλύτερο αριθμό από τον Ιούνιο.

Η πτώση των τίτλων τηςYahoo! εν μέσω αναδιάρθρωσης της διοίκησης της πλέον δημοφιλούς ιστοσελίδας σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του ανταγωνισμού από τη Google συμπαρέσυρε ακόμη χαμηλότερα τον Νasdaq.

Απώλειες κατάγραψε η Merck. Η τέταρτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στις ΗΠΑ διατήρησε τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την κερδοφορία της στο ίδιο επίπεδο και δεν προχώρησε σε αύξηση. Μικρή άνοδο προέβλεψε για τη χρήση του 2007.

Υποχώρηση σημείωσαν οι τίτλοι της Oracleμετά τη σύσταση της Lehman για πώληση προτού η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο, ανακοινώσει τα κέρδη τoυ δευτέρου τριμήνου στις 18 Δεκεμβρίου.

Πτώση είχε και η Novell, καθώς οι πωλήσεις τέταρτου τριμήνου ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών.

Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε κλάδος των τηλεπικοινωνιών, καθώς πιστεύεται ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών θα ψηφίσει υπέρ της διευκόλυνσης πώλησης τηλεοπτικών υπηρεσιών από εταιρείες, όπως η Verizon.

Ανοδο σημείωσαν και οι εταιρείες κατασκευής κατοικιών.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει κέρδη μετά τις προβλέψεις της Royal Bank of Scotland για αύξηση κερδών και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της Anglo Irish Bank.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.090,30 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,06%, στο Παρίσι ο CACστις 5.350,62 μονάδες, με απώλειες 0,17% και στη Φρανκφούρτη ο DAXστις 6.369,51 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,5%.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν εννέα από τα 18 χρηματιστήρια της δυτικής Ευρώπης. Αμετάβλητος παρέμεινε ο Stoxx 600, oοποίος έχει υποχωρήσει 2% αφότου έφθασε στις 16 Νοεμβρίου στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001 λόγω των φόβων ότι η πτώση του δολαρίου σηματοδοτεί ύφεση στην αμερικανική οικονομία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης.

Κέρδη κατέγραψε η Royal Bank of Scotland, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2006 θα αυξηθούν πάνω από 11%. Συγκεκριμένα, τα μεικτά κέρδη της θα ανέλθουν σε 9,16 δισεκατομμύρια λίρες έναντι 8,25 δισεκατομμυρίων λιρών που ήταν πέρυσι.

Ανοδικά κινήθηκε και η Anglo Irish Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωσή της ότι τα κέρδη όλου του έτους αυξήθηκαν 38% στα 657 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για 639 εκατομμύρια ευρώ.

Πτώση σημείωσαν η Tesco, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής στη Βρετανία, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων θα επιβραδυνθούν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η Tesco ανακοίνωσε ότι οι ρυθμοί πωλήσεων μειώθηκαν στην εγχώρια αγορά το τρίτο τρίμηνο, παρά τις περικοπές στις τιμές των ενδυμάτων και των αλκοολούχων ποτών. Αρνητικές επιδόσεις είχαν επίσης η J Sainsbury, η Kingfisher και ηWoolworths.

Υποχώρηση κατέγραψαν και οι τίτλοι της Telecom Italia μετά την υποβάθμιση της σύστασης της ABN Amro Holding για τις μετοχές της εταιρείας από «hold» σε «sell».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.