ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Τα «βλέμματα» σε FED και ΕΚΤ

17:48 - 03 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Τα «βλέμματα» σε FED και ΕΚΤ
Με μικρές διακυμάνσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street κι ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα τελευταία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο άνοιγμα ο Dow Jones κινείται στο +0,26% και τις 17.775 μονάδες, ο Nasdaq με +0,4% στις 5.143 μονάδες ενώ ο S&P με +0,22% άνοιξε σχεδόν στις 2.084 μονάδες.

Οι δείκτες υποχώρησαν χθες υπό το βάρος της νέας βουτιάς του πετρελαίου κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι και στον απόηχο των δηλώσεων της προέδρου της Fed, Janet Yellen, η οποία ξεκαθάρισε σε ομιλία της ότι θα υποστηρίξει μια αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα ότι μειώνει κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο -0,2%, ενώ άφησε τα υπόλοιπα επιτόκια της αμετάβλητα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Mario Draghi ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η τράπεζα έως  -τουλάχιστον- το Μάρτιο του 2017 και πλέον θα περιλαμβάνει δημοτικά και περιφερειακά ομόλογα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνουν παράλληλα τα στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ τα οποία έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 9.000 την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Ειδικότερα ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στις 269.000, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του MarketWatch και οι οποίοι έκαναν λόγο για 265.000 αιτήσεις, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, κατά τις επτά ημέρες από την 22α έως την 28η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στον κινητό μέσο όρο του τελευταίου μήνα, ο αριθμός των αιτήσεων υποχώρησε κατά 1.750 και διαμορφώθηκε στις 269.250 αιτήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο κριτήριο αποτελεί πιο έγκυρο δείκτη σχετικά με τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι αύριο, Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ν0έμβριο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι επενδυτές θα περιμένουν επίσης μια νέα ομιλία της Yellen η οποία θα καταθέσει σήμερα στην κοινή επιτροπή οικονομικών του Κογκρέσου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.