ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street

17:36 - 04 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Ανοδικό ξεκίνημα στη Wall Street
Ανοδικά ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των θετικών στοιχείων για την απασχόληση. Ειδικότερα, ο Dow Jones ξεκίνησε με +0,42%, ο Nasdaq με +0,16% και ο S&P με άνοδο 0,38%.

Χθες, οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους με απώλειες, εν μέσω της νευρικότητας που προκαλεί στην αγορά το ολοένα και πιο πιθανό ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από τη Fed. Πάντως, η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Janet Yellen, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κλίμα ανησυχίας, επεσήμανε ότι η εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι "σταδιακή", λόγω του ισχυρού δολαρίου και της αδύναμης ανάπτυξης στο εξωτερικό.

Σημειωτέον, πως στο επίκεντρο ετέθη, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μειώνοντας παράλληλα και το επιτόκιο καταθέσεων.

Σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δημοσίευσε σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία για την απασχόληση, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Fed στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η οικονομία πρόσθεσε 211.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο αναθεώρησε ανοδικά τα προηγούμενα στοιχεία του προσθέτοντας συνολικά άλλες 35.000 θέσεις εργασίας. 

Ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 5%, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργείται στα αμερικανικά νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις νέες θέσεις εργασίας στις 200.000 και την ανεργία στο 5%.

Η έκθεση για την απασχόληση είναι βασικό οικονομικό στοιχείο στην αξιολόγηση που διενεργούν οι αξιωματούχοι της Fed για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, με αρκετούς αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας να νιώθουν πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει μια αύξηση των επιτοκίων. 

Παράλληλα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Οκτώβριο, καθώς οι εξαγωγές κατέγραψαν, εκ νέου, μια πτώση, στην τελευταία ένδειξη ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας περιορίζει τη διάθεση των ξένων για αμερικανικά αγαθά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα 43,9 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,4% σε χαμηλό τριών ετών. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,6%. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στα 40,5 δισ. δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.