ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδική αντίδραση τις ευρωαγορές

17:19 - 07 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Ανοδική αντίδραση τις ευρωαγορές
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία βρίσκουν στήριξη στα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας που δημιουργεί προσδοκίες ότι θα καταφέρει να διαχειριστεί χωρίς αναταράξεις την πρώτη αύξηση επιτοκίων την τελευταία δεκαετία.

Το θετικό κλίμα να συντηρείται λόγω και της διατήρησης των πετρελαϊκών τιμών σε πολυετή χαμηλά αλλά και στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν από τα χαμηλά τριών εβδομάδων στα οποία βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτή την ώρα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,18% στις 6.250 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,7% στις 10.945 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,4% στις 4.780 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 1,2% στις 375 μονάδες. Μικρή άνοδο 0,2% γράφει το χρηματιστήριο στη Μαδρίτη ενώ με κέρδη κινούνται οι αγορές σε Βέλγιο, Πορτογαλία.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η νίκη του Εθνικού μετώπου της Μαρίν Λεπέν στο χθεσινό πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας, όπου κέρδισε την πρωτιά στις έξι από τις συνολικά 13 περιφέρειες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 0,2% έναντι των εκτιμήσεων 0,5%. Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Αύγουστο, χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει η εταιρεία Sentix ανήλθε τον Δεκέμβριο στις 15,7 μονάδες από 15,1 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 17,0 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. «Ενώ η οικονομική εικόνα σε όλες τις περιοχές του κόσμου έχει επιδεινωθεί ελαφρώς, η Ευρωζώνη είναι η εξαίρεση του κανόνα», αναφέρει η Sentix σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πιθανόν να συνέβαλε σε αυτό.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στις 18,0 μονάδες από τις 14,3 μονάδες του Νοεμβρίου, επίσης στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν στις 13,5 μονάδες από 16,0 μονάδες τον Νοέμβριο. Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, επιδεινώθηκε στις 22,7 μονάδες από τις 20,1 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 07 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.