ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στη Wall Street

17:43 - 11 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Πτώση στη Wall Street
Με ισχυρές πιέσεις ξεκίνησαν τη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της "βουτιάς" των τιμών του πετρελαίου και ενώ οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, ο Dow Jones άνοιξε με -1,26%, ο Nasdaq με -1% και ο S&P με -1,09%.

Η αγορά περιμένει να δει αν οι δείκτες σήμερα κρατήσουν δυνάμεις ή επιστρέψουν στην καθοδική τροχιά, μετά από την "ανάσα" της Πέμπτης, οπότε και γνώρισαν ήπια κέρδη, "σπάζοντας" το τριήμερο πτωτικό σερί και προβάλλοντας αντίσταση στη "βουτιά" του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, χθες το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 37 δολαρίων το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2009. Στη σημερινή συνεδρίαση, διαπραγματεύεται κοντά στα 36 δολάρια το βαρέλι, οδεύοντας προς νέα χαμηλά.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε πως η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το πετρέλαιο αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, εν μέσω μιας "αδυσώπητης" υπερπροσφοράς αργού. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε έκθεσή της, "οι πρώτες ενδείξεις της επιβράδυνσης" στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, ήλθαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2015. Για το 2016, σύμφωνα με την IEA, "αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε μια αξιοσημείωτη επιβράδυνση από το υψηλό πέντε ετών, καθώς πολλοί από τους παράγοντες που συνέβαλαν σε μια απότομη αύξηση της χρήσης του πετρελαίου, είναι πιθανό να αποδειχθούν πρόσκαιροι". 

Η ανησυχία είναι διάχυτη στην αγορά και λόγω της προσεχούς συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed (25 και 26 Δεκεμβρίου), όποτε και αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί αύξηση των επιτοκίων. Σημειωτέον πως σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη The Wall Street Journal, το 97% των οικονομολόγων αναμένει αύξηση επιτοκίων από τη Fed, ενώ μόλις το 3% εκτιμά πως η Τράπεζα θα αναβάλει τη συγκεκριμένη απόφαση για το 2016.

Στο σκέλος των μακροοικονομικών στοιχείων της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση από τον Οκτώβριο (η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο), όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Καθώς φαίνεται, οι Αμερικανοί καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους τον Νοέμβριο, με την εικόνα για τους λιανοπωλητές να βελτιώνεται μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων μηνών και εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Παράλληλα, τον Νοέμβριο, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, παρ' ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις για ανάπτυξη πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία. Ο εν λόγω δείκτης που μετρά τις τιμές που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας. 

Στο "μέτωπο" των επιχειρήσεων, τα σχέδιά τους να συγχωνευθούν με ανταλλαγή μετοχών ανακοίνωσαν σήμερα οι εταιρείες DuPont και Dow Chemical, με συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση στα 130 δισ. δολάρια περίπου. Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ίσων θα έχει την επωνυμία DowDuPont.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.