ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Τα βλέμματα σε πετρέλαιο και… Fed

17:39 - 14 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Τα βλέμματα σε πετρέλαιο και… Fed
Στις τιμές του πετρελαίου «κοιτούν» οι επενδυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τους fund managers να παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Ειδικότερα, οι δείκτες άνοιξαν δίχως ακραίες τιμές και με σχετική μεταβλητότητα. Ο Dow Jones άνοιξε με +0,1%, ο S&P με +0,2% και ο Nasdaq με +0,25%. Πάντως, τα futures έδειχναν άνοιγμα με οριακές απώλειες.

Την Παρασκευή και οι τρεις δείκτες σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 28 Σεπτεμβρίου, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον κλάδο ενέργειας. 

Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την καθοδική του πορεία, υποχωρώντας κάτω από τα 35 δολάρια το βαρέλι, στον "απόηχο" των εκτιμήσεων για υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης αργού, εν μέσω του υψηλού ρυθμού παραγωγής. 

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ζήτηση αργού θα υποχωρήσει περαιτέρω το 2016. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2016, σε σύγκριση με τα 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, λόγω της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) εκτίμησε πως θα συνεχίσει τον υψηλό ρυθμό παραγωγής πετρελαίου και η πιθανότητα το Ιράν να αυξήσει την παραγωγή ακόμα περισσότερο θα οδηγήσει τα παγκόσμια αποθέματα να διογκωθούν κατά 300 εκατ. βαρέλια.

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες της αγοράς κορυφώνονται εν όψει της συνεδρίασης της Fed στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί η αύξηση των επιτοκίων. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.