ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 27 ρεκόρ του DAX

16:37 - 30 Δεκ 2015 | Χρηματιστήρια
Τα 27 ρεκόρ του DAX
Οι γερμανικές μετοχές σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις άλλες στην Ευρώπη και στον κόσμο το 2015, ενώ οι επενδυτές ποντάρουν σε περισσότερα κέρδη το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο DAX εκτοξεύτηκε 27 φορές σε ρεκόρ φέτος, πριν περάσει σε bear market και προτού η μεταβλητότητα διπλασιαστεί. Και πάλι, όμως, ο δείκτης πρόκειται να ολοκληρώσει τη χρονιά 11% πάνω από πέρυσι, ξεπερνώντας τους Stoxx Europe 600 και MSCI All Country World Index.

Οι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν πως ο δείκτης αναφοράς θα ανέβει το 2016, λόγω της αισιοδοξίας πως οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και ένα αδύναμο ευρώ θα ωφελήσουν τις εταιρίες. Αν και οι εξαγωγείς απόλαυσαν μια πρώτη τόνωση φέτος από την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η πτώση που πυροδοτήθηκε από την απροσδόκητη υποτίμηση του κινεζικού γουάν και το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων της Volkswagen εξάλειψαν μέχρι και 368 δισ. ευρώ από την αξία των γερμανικών εταιριών. Από τα χαμηλά επίπεδα του Σεπτεμβρίου, όμως, ο DAX έχει ανακτήσει περίπου τις μισές από αυτές τις απώλειες.

«Ήταν μια πολύ καλή χρονιά, αν ήσουν πειθαρχημένος και επέμενες στο μοτίβο επένδυσής σου», ανέφερε ο Michael Woischneck, διαχειριστής μετοχών στη Lampe Asset Management στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. «Το πετρέλαιο και το ευρώ, στα επίπεδα που είναι, θα πρέπει να στηρίξουν την ανάπτυξη. Θα μπορούσαμε να δούμε άλλη μια καλή χρονιά για τον DAX το 2016».

Πάντως, κάποιοι επενδυτές ανησυχούν για το γεγονός πως οι γερμανικές εταιρίες βασίζονται τόσο στις παγκόσμιες αγορές, που τις αφήνει πιο εκτεθειμένες σε μια επιβράδυνση. Μεταξύ των πλέον πιθανών αιτιών είναι μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή πιθανή επιδείνωση της κινεζικής οικονομίας, εκτίμησε ο Michael Kapler, διαχειριστής μετοχών στη Mittelbrandenburgische Sparkasse. Οι δύο αυτές χώρες είναι από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας.

«Αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί, τότε μπορεί άνετα να δούμε τον DAX περίπου στις 9.000 μονάδες ή και χαμηλότερα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «δεν είμαι σίγουρος για το αν αυτό είναι το περιβάλλον όπου θα έπρεπε να κάνετε μεγάλα πονταρίσματα σε μετοχές. Αυτό που είδαμε με τη μεταβλητότητα, θα περίμενα να το δω το 2016 και ίσως και το 2017».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.