ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

17:12 - 05 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης έβαλαν «φρένο» στην αρχική προσπάθεια ανάκαμψης μετά το χθεσινό sell-off.

Η απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να παρέμβει με «ένεση» ρευστότητας ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων καθησύχασε αρχικά τους επενδυτές και στην Ευρώπη, ωστόσο η αγορά παραμένει ασταθής. Πάντως, οι βασικότερες ευρωπαϊκές αγορές κινούνται αυτή την ώρα με ανοδικά πρόσημα εν μέσω όμως διακυμάνσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης VIX κινούνταν νωρίτερα και πάλι ανοδικά, εμφανίζοντας χθες άνοδο που ξεπέρασε το 13%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κινείται πλέον με +0,59% στις 6.130 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,17% διαμορφώνεται ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 10.301 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC στο Παρίσι ενισχύεται κατά 0,25% στις 4.533 μονάδες. Ανοδικά κινείται ο IBEX της Μαδρίτης με +0,3% στις 9.343 μονάδες, ενώ στο «κόκκινο» κινούνται οι αγορές σε Βέλγιο, Πορτογαλία.

Το πρωί, στο χρηματιστήριο της Σαγκάη καταγράφηκαν οριακές απώλειες 0,26% ενώ στο χρηματιστήριο της Σενζέν 1,38%. Ο δείκτης CS1300, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, ενισχύθηκε στο 0,30%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ εξάλειψε πολύ γρήγορα τα αρχικά κέρδη και έκλεισε πτωτικά κατά 0,54%.

Οι χθεσινές πιέσεις, οι οποίες οδήγησαν τους κινεζικούς δείκτες σε πτώση 7% , εκτονώθηκαν κατόπιν της «ένεσης» 20 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας της Κίνας στις εγχώριες χρηματαγορές. Παράλληλα, η κινεζική επιτροπή κεφαλαιαγοράς προανήγγειλε την ανακοίνωση μέτρων εντός της ημέρας τα οποία έχουν στόχο να ρυθμίσουν τις πωλήσεις μετοχών από Κινέζους επενδυτές.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να βρίσκονται και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μετά την εκτέλεση ενός επιφανούς Σιίτη κληρικού και τον πυρπολισμό της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε συζητήσεις για την εξαγορά του 65% του τραπεζικού βραχίονα της Groupama βρίσκεται η Orange, η οποία σχεδιάζει να εισβάλει στην αγορά των τηλεφωνικών τραπεζικών υπηρεσιών. H γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών τηρεί πάντως, σιγήν ιχθύος σχετικά με το ύψος του αντιτίμου.

Παράλληλα, στο 0,2% ανήλθε τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στο 0,3% έναντι 0,2% τον Νοέμβριο.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών διατηρήθηκε τον Δεκέμβριο η ανεργία στη Γερμανία, καθώς ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε κατά 14.000. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας παρέμεινε τον προηγούμενο μήνα στο 6,3% , το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1992.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.