ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ανάσες στο άνοιγμα λόγω macro

17:51 - 08 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ανάσες στο άνοιγμα λόγω macro
Άνοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, μετά το χθεσινό sell off και με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ να ενισχύουν το επενδυτικό αίσθημα. O Dow Jones ξεκίνησε με +0,47%, ο S&P 500 με +0,6% και ο τεχνολογικός Nasdaq άνοιξε με +0,89%.

Με το "βλέμμα" σταθερά στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το 2016 και με την πορεία της οικονομίας να αποτελεί βασικό κριτήριο για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, οι επενδυτές φαίνεται πως αφήνουν κατά μέρος τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, στρέφοντας την προσοχή τους στα στοιχεία για την απασχόληση.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία ολοκλήρωσε το 2015 καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της απασχόλησης, παρά την ενίσχυση της αβεβαιότητας στο εξωτερικό η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών, μπορεί να δυσχεράνει την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 292.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Ο δείκτης ανεργίας - ο οποίος προκύπτει από ξεχωριστή έρευνα στα νοικοκυριά - παρέμεινε αμετάβλητος στο 5,0%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία δεν έχει υποχωρήσει κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο από το 2007.

Το 2015 η αμερικανική οικονομία δημιουργούσε κατά μέσο όρο 221.000 θέσεις εργασίας το μήνα. Αυτό αποτελεί επιβράδυνση από το 2014 όταν δημιουργούσε 260.000 θέσεις κατά μέσο όρο, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί το δεύτερο καλύτερο έτος από το 1999.

Άλλωστε και σε ό,τι αφορά στον κινεζικό "πυρετό", οι κινήσεις των κινεζικών αρχών έδωσαν, σήμερα, "ανάσα" στις αγορές, στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών μετά από το χθεσινό sell off, αναστέλλοντας τον μηχανισμό διακοπής συνεδριάσεων της αγοράς και έθεσε μια πιο σταθερή μέση τιμή για την διαπραγμάτευση του γουάν, για πρώτη φορά τις τελευταίες εννέα ημέρες.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει περαιτέρω τα επιτόκια, με στόχο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των κινεζικών τραπεζών που αποτελεί παράγοντα - κλειδί για την κερδοφορία τους, καθώς θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα διατηρήσει την ευέλικτη νομισματική της πολιτική και θα παρέχει επαρκή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Χθες, Πέμπτη, οι αμερικανικοί δείκτες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις από την Κίνα, αλλά και την πτώση του πετρελαίου. Σημειωτέον πως μετά και το κλείσιμο της Πέμπτης σε αρνητικό έδαφος, ο Dow Jones και ο S&P 500, κατά τις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, είναι αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες απώλειες, καταγράφοντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.