ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

17:10 - 14 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Συνεχίζονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο του χθεσινού sell-off στη Wall Street και των σημερινών απωλειών στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς το κλίμα παραμένει αρνητικό λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του πετρελαίου, αλλά και των ανησυχιών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια νωρίτερα στις συναλλαγές στην Ασία, καταγράφοντας νέο χαμηλό 12 ετών. Αυτή την ώρα οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού κινούνται λίγο υψηλότερα των 30 δολαρίων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,14% στις 5.892 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 1,95% στις 9.766 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,9% στις 4.308 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχωρεί 1,8%, στις 8.775 μονάδες. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3% στις 334 μονάδες. Σημειώνεται ότι νωρίτερα οι αγορές υποχωρούσαν με ποσοστά μεγαλύτερα του 3%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Renault κατακρημνίζεται στο 20% , καθώς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι εποπτικές αρχές της Γαλλίας ερευνούν παρατυπίες στο σύστημα εκπομπής ρύπων.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Tesco την περίοδο των Χριστουγέννων, διαψεύδοντας του αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πτώση κατά 2,3%. Η απροσδόκητη βελτίωση των εορταστικών επιδόσεων της βρετανικής αλυσίδας λιανικής αφήνει «χαραμάδα» ελπίδας για περαιτέρω ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 2,5%. 

Παράλληλα, το 11,94% των μετοχών της σουηδικής Lundin Petroleum απέκτησε η νορβηγική Statoil, καταβάλλοντας το ποσό των 4,6 δισ. σουηδικών κορωνών (593,3 εκατ. δολάρια). Μέσω της συμφωνίας, η Statoil καταφέρνει να αυξήσει το μερίδιό της στο πετρελαϊκό κοίτασμα «Johan Sverdup» της Βόρειας Θάλασσας, όπως και στο κοίτασμα «Edvard Grieg». Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lundin κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έχει καταγράψει πτώση 30%. 

Κατά 1,7% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2015, δεχόμενη ισχυρή ώθηση από την τόνωση της εργασίας και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,7% το προηγούμενο έτος έναντι 1,6% το 2014.

Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γερμανικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 0,5% του ΑΕΠ. Η εγχώρια οικονομία ωφελήθηκε σημαντικά από την υποχώρηση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό, την αύξηση των μισθών, την πτώση της τιμής του πετρελαίου, το πρόγραμμα ποσοτικής «χαλάρωσης» της ΕΚΤ και την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών. 

Στο 22,1% διαμορφώθηκε το μερίδιο των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το β΄ τρίμηνο του 2015, το μερίδιο επενδύσεων είχε διαμορφωθεί στο 22,4%. Παράλληλα, το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών ανήλθε στο 39,7% έναντι 39,8% προηγουμένως. 

Στο 12,8% ανήλθε τέλος, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το γ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 12,7% το β’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των επενδύσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 8,3% , παραμένοντας αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.