ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με άνοδο άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street

17:32 - 22 Ιαν 2016 | Χρηματιστήρια
Με άνοδο άνοιξαν οι δείκτες στη Wall Street
Προς μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση οδεύει η Wall Street, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να ανακάμπτουν και ενώ οι επενδυτές αναπτύσσουν προσδοκίες για ποσοτική χαλάρωση στην Ευρώπη, αλλά και στην Ασία.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται στο άνοιγμα κατά 1,3%, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq άνοιξε με κέρδη 1,9%.

Σημειώνεται ότι Nikkei σημείωσε κέρδη της τάξεως του 6%, μετά το "παράθυρο" του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Σημειωτέον πως η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεδριάσει στις 28 - 29 Ιανουαρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Ανάλογες είναι οι προσδοκίες και στην Ευρώπη, με τον Mario Draghi, να δεσμεύεται για επαναξιολόγηση της πολιτικής της ΕΚΤ τον Μάρτιο, αφού η Τράπεζα στη συνεδρίαση της Τετάρτης διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα χαλάρωσης.

Οι αναλυτές εκφράζουν τις ελπίδες τους για κερδοφόρο πέρας μιας εβδομάδας που "είδε" την αμερικανική αγορά να "διολισθαίνει" κάτω από τα χαμηλά επίπεδα του Αυγούστου. Μέχρι στιγμής, οι εβδομαδιαίες απώλειες του Dow Jones ανέρχονται στο 0,7% και του S&P 500 στο 0,6%, ενώ σε επίπεδο μήνα, και οι δύο δείκτες βρίσκονται περίπου 9% χαμηλότερα.

Πάντως, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το κλίμα που θα επικρατήσει στο αμερικανικό ταμπλό, το οποίο και θα εξαρτηθεί από την εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων, αλλά και από τα στοιχεία που θα διαφωτίσουν τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε, η νομισματική πολιτική της Fed - μετά και από την ιστορική απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2015 - είναι πάντα επίκαιρο, με το πλέον πιθανό σενάριο να προβλέπει πως η επόμενη αύξηση των επιτοκίων θα έλθει τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά στη σημερινή ατζέντα δημοσιεύσεων, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Chicago Fed, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ παρέμεινε αδύναμη τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας της Chicago Fed βελτιώθηκε στο -0,22 τον Δεκέμβριο από το καθοδικά αναθεωρημένο -0,36 του Νοεμβρίου. Ο δείκτης συμπλήρωσε, ωστόσο, πέντε διαδοχικούς μήνες αρνητικών μετρήσεων.

Στο "μέτωπο" των επιχειρήσεων, η General Electric το δ' τρίμηνο ανακοίνωσε κέρδη 6,28 δισ. δολαρίων, σε σχέση με τα 5,15 δισ. δολάρια πριν από έναν χρόνο. Τα έσοδα ενισχύθηκαν 1,4% στα 33,89 δισ. δολάρια. 

Εν τω μεταξύ, τα σχέδιά της να περικόψει τα κόστη της κατά 1 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η American Express, καθώς κατέγραψε πτώση 38% στα κέρδη δ' τριμήνου. Στο τελευταίο τρίμηνο, η εταιρεία εμφάνισε κέρδη ύψους 899 εκατ. δολαρίων, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα έσοδα υποχώρησαν 7,6% στα 8,30 δισ. δολάρια.

Η Schlumberger, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στον πετρελαϊκό κλάδο παγκοσμίως, βρίσκεται σε συνομιλίες για να επαναγοράσει την πρώην θυγατρική της στο Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της πρώην θυγατρικής, μεταδίδει το MarketWatch.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:37 - 22 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.