ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κραχ 5,4% για το Nikkei στο Τόκιο

11:11 - 09 Φεβ 2016 | Χρηματιστήρια
Κραχ 5,4% για το Nikkei στο Τόκιο
Η ανησυχία των αγορών παγκοσμίως για την επιβράδυνση της ανάπτυξης, την πτώση των πετρελαϊκών τιμών και τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, κατέκλυσαν και την Ασία σήμερα, καθώς τα χρηματιστήρια υπέστησαν ισχυρές απώλειες στην περιοχή και οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων διαμορφώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό.

Ο Nikkei 225 στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 5,41%, ενώ ο S&P ASX 200 στην Αυστραλία καταγράφει απώλειες 2,88% και της Νέας Ζηλανδίας κατά 1,4%. Τα κινεζικά χρηματιστήρια είναι κλειστά λόγω της αργίας για τον εορτασμό του έτους.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την υγεία των τραπεζικών και ενεργειακών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve, ύστερα από τα μικτά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρό πλήγμα εν μέρει εξαιτίας και της ανόδου του γιεν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Η άνοδος του γιεν καθιστά τις ιαπωνικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές και μειώνει την αξία των κερδών που επαναπατρίζονται.

Οι ιαπωνικές μετοχές δέχθηκαν επίσης πλήγμα από την προοπτική χαμηλότερων κερδών, μετά από την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που υιοθέτησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας και την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Mitsubishi UFJ Financial Group διαμορφωνόταν 8,7% χαμηλότερα και η Nomura Holdings σημείωνε απώλειες 10%, ενώ η Commonwealth Bank of Australia σημειώνει πτώση 2,7%.

Σήμερα το πρωί ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso δήλωσε πως οι κινήσεις του γιεν είναι σαφώς "σκληρές" και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το νόμισμα. 

Πτώση κατέγραψαν και οι ενεργειακές μετοχές, καθώς το πετρέλαιο υποχώρησε ξανά χαμηλότερα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι. Η Inpex Corp σημείωνε πτώση 6,35% ενώ η BHP Billiton στην Αυστραλία κατέγραφε απώλειες 2,8%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.