ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ήπιες μεταβολές εν μέσω μάκρο

17:33 - 03 Μαρ 2016 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ήπιες μεταβολές εν μέσω μάκρο
Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές μετρούν αντίστροφα, αναμένοντας την έκθεση για την απασχόληση που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, αφομοιώνοντας παράλληλα και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αλλά και ολόκληρης της εβδομάδας.

O βιομηχανικός Dow Jones ξεκίνησε με πτώση 0,17%, ο S&P 500 άνοιξε με πτώση 0,22% και ο τεχνολογικός Nasdaq ξεκίνησε τη συνεδρίαση με -0,24%, εν μέσω των τελευταίων μάκρο. 

 

Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε αρκετά χαμηλά, υποδηλώνοντας ότι οι εργοδότες συνεχίζουν να επεκτείνονται. 

 

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 6.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 278.000, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ανέμεναν το νούμερο να διαμορφωθεί στις 270.000. 

 

Οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αλλά παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ιανουαρίου. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εκτοξεύθηκαν πάνω από τις 660.000 κατά τη διάρκεια της ύφεσης και έκτοτε υποχωρούν σταθερά και βρίσκονται κάτω από τις 300.000 για σχεδόν ένα έτος.

 

Εν τω μεταξύ, η υποχώρηση της αμερικανικής παραγωγικότητας, το δ΄ τρίμηνο, του 2015 ήταν λιγότερο έντονη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα εκτός του γεωργικού τομέα, υποχώρησε κατά 2,2% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ενώ η αρχική εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας ήταν για πτώση 3%. Σε ετήσια βάση, η παραγωγικότητα αυξήθηκε 0,5%, ενώ για το σύνολο του 2015, αυξήθηκε 0,7% κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με αύξηση 0,8% το 2014. 

 

Σημειωτέον πως τα μάκρο αποτελούν βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην οικονομία, ιδιαιτέρως μετά από τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε και προέβη στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από περίπου δέκα χρόνια. 

 

Οι τιμές του πετρελαίου - που παράλληλα με τα μηνύματα για την οικονομία δίνουν κατεύθυνση στην αγορά - γνωρίζουν, σήμερα, διακυμάνσεις, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των ανησυχιών που γεννά η αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ και των προσδοκιών για συμφωνία μεταξύ των μεγάλων παραγωγών. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.