ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά ανόδου η Wall Street

17:31 - 11 Μαρ 2016 | Χρηματιστήρια
Σε τροχιά ανόδου η Wall Street
Άνοδο σημειώνουν οι βασικοί δεικτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, εν μέσω ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου κι ενώ οι επενδυτές «αποκωδικοποιούν» τα μέτρα που ανακοίνωσε, χθες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ακολουθώντας και το ράλι των ευρωαγορών, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,65%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,73% και ο τεχνολογικό Nasdaq καταγράφει κέρδη 1%.

 

Οι τιμές του αργού γνωρίζουν κέρδη της τάξεως του 2%, μετά από την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ότι οι τιμές του αργού μπορεί να έχουν πιάσει «πάτο» καθώς η επιστροφή του Ιράν στην αγορά ήταν λιγότερο δραματική από ό,τι η χώρα δήλωνε ότι θα είναι, και εν τω μέσω ενδείξεων ότι η προσφορά από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ υποχωρεί.

Παράλληλα, οι αγορές φαίνεται να αφήνουν πίσω τους την επιφυλακτικότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, με τον Mario Draghi να σημειώνει πως δεν αναμένει πως θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει, αποστέλλοντας ανάμεικτα μηνύματα στις αγορές. 

 

Σημειωτέον πως η Federal Reserve που συνεδριάζει στις 15 - 16 Μαρτίου ακολουθεί αντίθετη διαδρομή από εκείνη της ΕΚΤ, αφού τον Δεκέμβριο του 2015 ανακοίνωσε την πρώτη μετά από περίπου δέκα χρόνια αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στις αγορές και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία θέτουν εν αμφιβόλω την πολιτική που θα αποφασίσει, με τους επενδυτές να προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα όποια στοιχεία έρχονται στο "φως" της δημοσιότητας μπορούν να φανούν κατατοπιστικά για την πορεία της οικονομίας.

 

Σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, υποχώρησαν οι τιμές για τα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, σε ένα νέο σημάδι ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το ισχυρό δολάριο και το φθηνό πετρέλαιο συνεχίζουν να συγκρατούν τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,3% το Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από πτώση 1,0% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν πτώση 6,1% το Φεβρουάριο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο εβδομάδας - και με βάση τις επιδόσεις των δεικτών μέχρι και την Πέμπτη - ο Dow Jones βρίσκεται 0,1% χαμηλότερα, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,5% και ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,2%. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.