ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ο πρώτος λόγος στους πωλητές(upd)

15:09 - 16 Μαρ 2016 | Χρηματιστήρια
Χ.Α.: Ο πρώτος λόγος στους πωλητές(upd)
Μεταβλητότητα και κατοχύρωση κερδών παρατηρείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αρχικά ξεκίνησε με ήπιες απώλειες οι οποίες όμως σταδιακά εντάθηκαν με αποτέλεσμα η αγορά να γυρίσει έως το -2,4% και τις 565 μονάδες, κι ενώ το βλέμμα παραμένει στη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, αλλά και στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό. Ωστόσο, οι… κυβερνητικές αρρυθμίες προφανώς και προβληματίζουν την αγορά.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2% στις 567,7 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 71 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 2,2% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 155 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 3,4% στις 42 μονάδες.

Μετά το ράλι των τελευταίων ημερών η αγορά υποχωρεί με τις εισροές να μειώνονται σε σχέση με χθες, τουλάχιστον για την ώρα, καθώς οι εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο προσφυγικό δεν βοηθούν την άνοδο. Πάντως, αναλυτές δεν αποκλείουν και σήμερα να δούμε «τσιμπημένο» τζίρο λόγω του rebalancing.

 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχωρεί 1%, η ΕΘΝΙΚΗ χάνει 5,5%, η EUROBANK υποχωρεί 4,5% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ χάνει 5,4%.

Ο ΟΠΑΠ διολισθαίνει 2,8%, ο ΟΤΕ χάνει 3%, η ΔΕΗ υποχωρεί κατά 3%, η Coca Cola HBC υποχωρεί 0,2% ενώ με -1,2% κινούνται τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.

Με θετικό πρόσημο διαπραγματεύεται μόνο η JUMBO

Με απώλειες κινούνται οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI FOLLIE, ΕΧΑΕ, Aegean Airlines, Viohalco, ΟΛΠ, LAMDA, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κ.λπ. 

 

Παράγοντες της αγοράς θεωρούσαν φυσιολογική μία ήπια υποχώρηση καταρχήν του τραπεζικού κλάδου κι αφού έφτασε να μετρά απόδοση 36% σε διάστημα μηνός και 6,44% σε εβδομαδιαίο, αν και πηγή ανησυχίας αποτελούν και οι πολιτικές εξελίξεις. Πάντως, γενικότερα οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια κατοχύρωση κερδών που ήδη... είχε καθυστερήσει. 

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται, με τις διαφορές να είναι ορατές, όπως π.χ. τα «κόκκινα» δάνεια που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στο ασφαλιστικό θέμα δεν υπάρχει ορατότητα πέραν της θέσης των δανειστών να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι συντάξεις να είναι αναλογικές.

«Κλειδί» και για την πορεία του Χ.Α. παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με το επικείμενο rebalancing να ευνοεί συγκεκριμένες μετοχές. Ο κλάδος βέβαια θα ωφεληθεί και από το κλείσιμο της αξιολόγησης η οποία θα επιφέρει κινήσεις-ανάσες από πλευράς της ΕΚΤ. Πάντως, από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό μάλλον δεν θα πρέπει η Ελλάδα να περιμένει πολλά…

 

Η αγορά παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, τηρώντας μέχρι στιγμής στάση αναμονής στις αναταράξεις που έχουν προκληθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό από τις δηλώσεις του αναπληρωτή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που φαίνεται να οδηγούν ακόμα και σε παραίτηση του υπουργού. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:10 - 16 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.