ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζικό κραχ «χτυπά» την Ελλάδα και την Ευρώπη

15:18 - 02 Αυγ 2016 | Χρηματιστήρια
Τραπεζικό κραχ «χτυπά» την Ελλάδα και την Ευρώπη
Εν μέσω τραπεζικής «θύελλας» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών να σημειώνουν «βουτιά». Στο απυρόβλητο δεν θα μπορούσε να μείνει φυσικά ούτε ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 7%.

Στην Ευρώπη, το τραπεζικό «κραχ» ξεπερνά το 7%, με την απειλή να αγγίζει και τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό συστημικό κίνδυνο. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και αν λάβουμε υπόψη την πρόσφατη δήλωση του ΔΝΤ ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα ενέχει υψηλότερο βαθμό μετάδοσης της ενδεχόμενης κρίσης του προς τα έξω απ' ότι στο εσωτερικό, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη.

 

Μάλιστα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, Deutsche Bank, χαρακτηρίστηκε από το ΔΝΤ ως η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο, καθώς η θυγατρική της στις ΗΠΑ απέτυχε να περάσει τα stress tests της Fed. Τα stress tests, των οποίων τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, απέδειξαν ότι o γερμανικός κολοσσός είναι μεταξύ των τραπεζών με τα πιο επικίνδυνα επίπεδα κεφαλαιακής βάσης.

 

Εν τω μεταξύ, η Commerzbank σήμερα προειδοποίησε ότι δεν θα πετύχει τον στόχο της για την διατήρηση σταθερών καθαρών κερδών στο σύνολο της χρήσης, καθώς τα έσοδα και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων και της υποτονικής δραστηριότητας των πελατών. Η μετοχή της σήμερα αγγίζει ιστορικό χαμηλό. Η τράπεζα ήταν επίσης μία από τις πιο αδύναμες στα πανευρωπαϊκά stress test που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

 

Τα stress tests μπορεί να προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα, αλλά τα αποτελέσματα φαίνεται πως δεν «έπεισαν» τις αγορές.

 

H JP Morgan επισημαίνει ότι τα stress tests αντί να ηρεμήσουν τις αγορές, έβγαλαν στο φως τις κεφαλαιακές ανάγκες πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Citigroup σημειώνει ότι απέτυχαν να δώσουν την πραγματική εικόνα των τραπεζών.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης κινείται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου. Το πανευρωπαϊκό sell off παρασύρει και τον ελληνικό Γενικό Δείκτη σε πτώση 2,5% και τον FTSE Banks σε πτώση 8%.

 

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Unicredit και αυτή της Monte dei Paschi οδηγήθηκαν σε νέα αναστολή διαπραγμάτευσης μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.