ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εταιρικά και μάκρο στηρίζουν τις διεθνείς αγορές

18:08 - 07 Φεβ 2007 | Χρηματιστήρια
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στις χρηματαγορές της Νέας Υόρκης και της Ευρώπης, στο θετικό απόηχο των εκτιμήσεων της Cisco για ενισχυμένες πωλήσεις στο σύνολο της χρήσης. Την αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύουν τα στοιχεία για ενίσχυση της παραγωγικότητας και υποχώρηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ, που υποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Αυτή την ώρα ο Dow Jones ενισχύεται 0,02% στις 12.668,79 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.449,07 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,07% και ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 2.477,60 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 0,25%.

Η παραγωγικότητα στον εργασιακό τομέα στις ΗΠΑ ενισχύθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2006 πέραν του προβλεπόμενου, τη στιγμή που το εργατικό κόστος αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό, υποδεικνύοντας ότι οι μισθοί δεν δημιουργούν σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης που αποτιμά πόσο παράγει κάθε εργαζόμενος ανά ώρα, αυξήθηκε 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2006, έναντι υποχώρησης 0,1% το τρίτο τρίμηνο και εκτιμήσεων για άνοδο κατά 2,4%. Παράλληλα, το εργατικό κόστος αυξήθηκε με ρυθμό 1,7%, έναντι ανόδου 3,2% το προηγούμενο τρίμηνο και ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2%.

Τα στοιχεία αυτά καθιστούν ευκολότερη για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς δεν διαφαίνεται ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η Cisco Systems ενισχύεται, καθώς η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών προβλέπει πωλήσεις που θα διαμορφωθούν πάνω από εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στον αντίποδα, οι Tyco International και Forest Laboratories υποχωρούν, καθώς μια σειρά χρηματιστηριακών συνέστησαν στους μετόχους μείωση των θέσεων τους στις μετοχές των εν λόγω εταιρειών.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές συνεχίζουν για πέμπτη μέρα το ανοδικό σερί, που είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια από την αρχή του έτους, με τον ενεργειακό κολοσσό E.ON να βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόκτηση της πολυπόθητης ισπανικής Endesa, την οποία διεκδικούσε επί δωδεκαμήνου.

Από τις πρωταγωνίστριές της ημέρας είναι και η BHP Billiton, η οποία ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει ίδιες μετοχές αξίας 10 δισ δολαρίων.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται 0,09% στις 6.352,10 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 5.687,19 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,18% και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώνεται στις 6.905.85 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 0,44%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.