ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζικές ρευστοποιήσεις σε Wall και Ευρωπαϊκές Αγορές

18:12 - 08 Φεβ 2007 | Χρηματιστήρια
Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται σε Wall και ευρω-αγορές, με τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να βρίσκονται στο επίκεντρο της καθοδικής τάσης. Μετά τα υψηλά στα οποία βρέθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η κατοχύρωση κερδών εμφανίζεται δικαιολογημένη.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Τρισέ που προλείαναν το έδαφος για νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ το Μάρτιο, δημιουργούν ανησυχία στους επενδυτές για το ρυθμό ανάπτυξης της εταιρικής κερδοφορίας.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.630,02 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,29%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,37% στις 1.444,62 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξης του 0,43%, στις 2.479,74 μονάδες.

Οι τεχνολογικές μετοχές οδήγησαν την κούρσα που ώθησε χθες τον S&P 500 στο υψηλότερο επίπεδo από το 2000 και τον Nasdaq στην όγδοη κερδοφόρα συνεδρίαση σε διάστημα εννέα ημερών, υπό τη θετική επίδραση των προβλέψεων της Cisco Systems για υψηλές πωλήσεις.

Η Citigroup η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ και η JP Morgan Chase, η τρίτη μεγαλύτερη, ηγούνται των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο, επηρεασμένες από την ανακοίνωση της HSBC για διοικητικές αλλαγές και αναθεώρηση της πολιτικής δανείων της, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση των επισφαλειών της.

Η HSBC πραγματοποίησε προβλέψεις για επισφάλειες 1,76 δισ. δολαρίων, 20% περισσότερες από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, το 2006, καθώς αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια στην αμερικανική αγορά.

Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται και στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να συνεχίσουν το ανοδικό πενθήμερο ράλι. Η αγορά είχε προεξοφλήσει τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη στα ίδια επίπεδα, ενώ ανησυχία δημιουργούν οι εκτιμήσεις για νέα αύξηση των ευρω-επιτοκίων το Μάρτιο.

Αυτή την ώρα στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,48% στις 6.339,10 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 5.655,77 μονάδες, μειωμένος κατά 0,83% και στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,78% στις 6.861,82 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλώντ Τρισέ, προλείανε το έδαφος για νέα αύξηση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη τον επόμενο μήνα, καθώς ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης απειλεί με ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η ισχυρή επαγρύπνηση παραμένει αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κίνδυνοι που απειλούν μεσοπρόθεσμα την σταθερότητα των τιμών δεν θα υλοποιηθούν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Φραγκφούρτη ο κ. Τρισέ, μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση του ευρω-επιτοκίου στα ίδια επίπεδα, αυτά του 3,5%. Ο κ. Τρισέ για άλλη μια φορά επισήμανε ότι τα επιτόκια του ευρώ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η λέξη επαγρύπνηση έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από τον πρόεδρο της ΕΚΤ για να σημάνει ότι επίκειται αύξηση των επιτοκίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, διαμορφώνοντας το ευρω-επιτόκιο στο 4,75%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.