ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτοξεύτηκε ο δείκτης «φόβου» τις τελευταίες έξι ημέρες

23:59 - 02 Νοε 2016 | Χρηματιστήρια
Εκτοξεύτηκε ο δείκτης «φόβου» τις τελευταίες έξι ημέρες
Κατακόρυφη αύξηση πάνω από 40% κατέγραψε ο καλύτερος δείκτης φόβου στην αγορά, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX της CBOE, ενώ ο S&P 500 έχασε λιγότερο από 2% το ίδιο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί το CNBC, αυτό καταδεικνύει πως πλησιάζει ακόμη περισσότερη μεταβλητότητα.

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, αφού κλυδωνίστηκαν από τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια νίκη Τραμπ και από την εντεινόμενη προσδοκία για πιο σφικτή νομισματική πολιτική. Η Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο.

 

Η αβεβαιότητα επιτάχυνε την άνοδο του VIX και έστειλε το δείκτη άνω του 20, στα υψηλότερά του από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ο S&P 500 υποχώρησε για λίγο πάνω από 1%, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 2.100, πριν κλείσει στις 2.111,71 μονάδες.

 

Όπως ανέφερε ο Larry McDonald, δημιουργός του The Bear Traps Report, οι εκλογές έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις ανησυχίες των traders, ενώ «η αγορά δεν είναι έτοιμη για μια έκπληξη».

 

Το διεθνές δίκτυο επισημαίνει πως ο VIX δεν έχει σημειώσει άνοδο έξι ημερών μετά το σερί που έληξε στις 13 Ιουνίου, ενώ ο S&P δεν έχει εμφανίζει πτώση έξι ημερών έπειτα από εκείνη που έληξε στις 25 Αυγούστου του 2015.

 

Και οι δύο αυτές περίοδοι προηγήθηκαν μεγάλων πτώσεων στο χρηματιστήριο, πιο πρόσφατη από τις οποίες είναι εκείνη που προκλήθηκε από την απροσδόκητη έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, η οποία έστειλε τον S&P 500 πάνω από 5% χαμηλότερα τις δύο επόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης.

 

«Ο κίνδυνος για τη γνωστή πια μεταβλητότητα και μια μεγαλύτερη κίνηση στην αγορά είναι η νίκη Τραμπ και αίσθησή μου είναι ότι πολλοί που έχουν έκθεση σε αυτό μπορεί να μην έχουν επαρκείς αντισταθμίσεις. Θα ήταν συνετό να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το απροσδόκητο, αν συμβεί, δε θα είναι υπερβολικά επώδυνο», κατέληξε ο Carl J. Forcheski της Societe Generale σε έκθεσή του.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:39 - 02 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.