ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νίκη Τραμπ... σόκαρε τις αγορές!

09:51 - 09 Νοε 2016 | Χρηματιστήρια
Η νίκη Τραμπ... σόκαρε τις αγορές!
Οι αγορές προσπαθούν να διαχειριστούν τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, αλλά σε πρώτη φάση δεν ήταν εύκολο να κρυφτεί ο τρόμος που προκύπτει από την αλλαγή σελίδας στον Λευκό Οίκο.

Η ενωτική ομιλία Τραμπ, αμέσως μετά την εκλογή του, ανακούφισε τις αγορές και περιόρισε τις απώλειες, αλλά μέχρι αυτό να συμβεί, είχε επηρεαστεί το παγκόσμιο σύστημα.

 

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο ενδεικτικές αρνητικές αντιδράσεις που ήρθαν από το αρχικό σοκ.

 

Ο ιαπωνικός Νikkei καταποντίζεται κατά περισσότερες από 5 ποσοστιαίες μονάδες ήδη από τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και περίπου μία ώρα πριν την ανακοίνωση του τελικού νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ.

 

Αλλά ο Nikkei δεν είναι ο μόνος δείκτης σε κρίση:

 

Ο αυστραλιανός ASX 200 καταγράφει απώλειες πάνω από 2%.

 

Στη Νότιο Κορέα ο Kospi υποχωρεί κατά 3% ενώ ο Hang Seng κατά 2,8%.

 

Απώλειες 1,3% καταγράφονται και στις κινεζικές αγορές.


Την ίδια ώρα πτωτικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου νωρίς το πρωί στις ασιατικές αγορές, με αυτές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent να μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 2%, με την τιμή του βαρελιού να καταγράφεται στα 45 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, μειώνονταν κατά 2,8% στα 43,70 δολάρια το βαρέλι.

 

Βουτιά για το δολάριο

 

«Βουτιά» καταγράφει εν τω μεταξύ το δολάριο καθώς όπως όλα δείχνουν ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 3,5% έναντι του γεν, στα 101,94, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το Brexit. Έναντι του ευρώ υποχωρεί κατά 1,8% και έναντι του ελβετικού φράγκου υποχωρεί κατά 2%.

 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι μια ξεκάθαρη αποτύπωση του φόβου, φάνηκε στη ραγδαία μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του μεξικανικού πέσο, το οποίο μειώθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12% έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση που κατέγραψε, μέσα σε δύο δεκαετίες.

Άλμα για το χρυσό

 

Την ίδια ώρα ο χρυσός καταγράφει άλμα σχεδόν 5%, επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και πέντε εβδομάδες.

 

Είναι ασφαλώς απόλυτα κατανοητή και προβλέψιμη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή «καταφύγια».

 

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι για άμεση παράδοση ενισχύεται έως τα 18,84 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 09 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.