ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η νίκη Τραμπ σόκαρε τις αγορές-Η ενωτική ομιλία φρέναρε την κατρακύλα-Η αντίδραση της Αθήνας

11:01 - 09 Νοε 2016 | Χρηματιστήρια
Η νίκη Τραμπ σόκαρε τις αγορές-Η ενωτική ομιλία φρέναρε την κατρακύλα-Η αντίδραση της Αθήνας
Το αρχικό σοκ το οποίο υπέστησαν οι διεθνείς αγορές από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, περιορίστηκε μετά τη νικητήρια ομιλία του νέου Πλανητάρχη, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός. Το ξεπούλημα που είχε ξεκινήσει περιορίστηκε σημαντικά, με τις αγορές να βλέπουν θετικά τον ψύχραιμο λόγο του Τραμπ, ο οποίος μίλησε για ενότητα, ενώ παράλληλα έστειλε και μήνυμα συμφιλίωσης με τους διεθνείς εταίρους των ΗΠΑ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν άρχισε να φαίνεται πως ο Τραμπ όδευε προς μία μεγάλη νίκη έναντι της αντιπάλου του, Χίλαρι Κλίντον, οι διεθνείς αγορές άρχισαν να σημειώνουν τεράστιες απώλειες.

 

Ωστόσο, η ομιλία Τραμπ άλλαξε τα δεδομένα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε αρχικά τη Χίλαρι Κλίντον και στη συνέχεια μίλησε για τέλος του διχασμού. Δεσμεύθηκε να είναι Πρόεδρος όλων των Αμερικανών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τη διχόνοια".

 

Οι αναφορές αυτές λειτούργησαν καθησυχαστικά και οι αντιδράσεις που καταγράφονται δεν είναι πλέον όσο δραματικές αναμένονταν.

 

Ενδεικτική η αντίδραση του S&P 500 που με το που μίλησε ο Τραμπ απο -5% ανέβασε στο -2.8% τα futures.
 
Στα χρηματιστήρια, ο Nikkei είναι ο μόνος που κατέγραψε μεγάλες απώλειες, καθώς λόγω διαφοράς ώρας δεν πρόλαβε να ανακάμψει και έκλεισε στο -5,36%, Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μικρές και ελεγχόμενες απώλειες.
 
Οι ευρωαγορές είναι 1-2% κάτω, ενώ ο  FTSE100 στο Λονδίνο ήταν στο -0.56%, στις 10:34 το πρωί ώρα Ελλάδας.
 
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
 

Πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ωστόσο, κρίνονται για την ώρα ελεγχόμενες με τους επενδυτές να κινούνται με σχετική ψυχραιμία. 

 

Ta spreads των ελληνικών ομολόγων ανεβαίνουν πάντως και πάλι, μετά το ράλι αισιοδοξίας την περασμένη εβδομάδα.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείονται περαιτέρω πιέσεις λόγω της αποχώρησης των επενδυτών από αγορές υψηλού ρίσκου.
 
Ράλι ανάκαμψης για το πληγωμένο δολάριο
 
Πολύ σημαντική και η αντίδραση του δολαρίου που από την κατρακύλα πήρε αμέσως τα πάνω του, όταν διαπιστώθηκε πως ο Τραμπ αποφάσισε να μιλήσει ενωτικά και "φυσιολογικά".
 
dolar
 
Η νίκη Τραμπ αρχικά οδήγησε τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού, αλλά και σε αυτόν τον τομέα, μετά την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ επήλθε ηρεμία.
 
gold
Τελευταία τροποποίηση στις 12:49 - 09 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.