ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ευρωαγορές με τις ιταλικές τράπεζες στο επίκεντρο

20:41 - 28 Νοε 2016 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στις ευρωαγορές με τις ιταλικές τράπεζες στο επίκεντρο
Πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές την Δευτέρα, υπό το βάρος των ανησυχιών για το δημοψήφισμα στην Ιταλία, αλλά και των έντονων διακυμάνσεων της τιμής του πετρελαίου.

Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία ενόψει του δημοψηφίσματος, καθώς ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης και πολλά προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες, οδηγώντας ίσως ακόμα και στην εκκαθάρισή τους.

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών κατέγραψαν μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, η Popolare Societa Cooperativa υποχώρησε 5%, η Banca Popolare di Milano 4,9% και η UniCredit 4,6%.

 

Ενισχυτικά στο δυσμενές κλίμα για τις αγορές, λειτούργξσαν οι έντονες διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου. Σημειώνεται ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα συνεδριάσουν στις 30 Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής.

 

Μετά από πτώση 2%, η τιμή του πετρελαίου γύρισε ανοδικά όταν ο υπουργός Ενέργειας του Ιράκ υποστήριξε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ ώστε να υπάρξει συμφωνία αποδεκτή απ’ όλες τις πλευρές. Ο μαύρος χρυσός ενισχύεται 2,4% στα 47,15 δολάρια ανά βαρέλι.

 

Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε ακόμα μια φορά την υποστήριξή του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλώνοντας ότι «η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να επεκτείνεται με μέτριο αλλά σταθερό ρυθμό, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα. Η σταδιακή αυτή ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί, κυρίως λόγω των μέτρων νομισματικής πολιτικής».

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,77% στις 339 μονάδες.

 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,6% στις 6.799 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 1,09% στις 10.582 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 4.510 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.