ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται το "θρίλερ" της Monte dei Paschi

18:02 - 21 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Συνεχίζεται το "θρίλερ" της Monte dei Paschi
Νέους «πονοκεφάλους» προκαλεί στους επενδυτές η Monte dei Paschi di Siena, προειδοποιώντας αυτή τη φορά ότι διατρέχει κίνδυνο ολικής απώλειας ρευστότητας μέσα σε τέσσερις μήνες, καθώς εκτιμά ότι θα δαπανήσει 11 δις. γρηγορότερα από ότι αναμενόταν αρχικά. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της ανεστάλη για τρίτη φορά, καθώς βρέθηκε να υποχωρεί άνω μέχρι και στο -19%, ενώ αυτήν την ώρα καταγράφει πτώση της τάξεως του 8% στα 17 ευρώ.

Όπως τονίζεται σε επικαιροποιημένο έγγραφο. Η καθαρή θέση της Monte dei Paschi, η οποία διαμορφώνεται στα 10,6 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει αρνητική μετά από 4 μήνες και όχι μετά από 11, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της ιταλικής τράπεζας.
Ειδικότερα, αναμένεται αρνητική καθαρή θέση 15 εκατ. ευρώ μετά από 4 μήνες, η οποία θα επιδεινωθεί στα 740 εκατ. ευρώ μετά από 11 μήνες.  

Νωρίτερα η μετοχή της υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 15 ευρώ (-19%) (διαπραγματεύεται από το 1999). Η πιο παλαιά τράπεζα της Γηραιάς Ηπείρου αγωνίζεται να συγκεντρώσει το ποσό των 5 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή χρέους – μετοχών, προκειμένου να αποφύγει την διάσωση με κρατικά κεφάλαια. Μετά την υποχώρηση, η μετοχή ανέκαμψε ωστόσο αισθητά. Να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους η μετοχή της Monte dei Paschi έχει χάσει το 86% της αξίας της, συρρικνώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας κατά 505 εκατ. ευρώ.

Περίπου 500 εκατ. ευρώ είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι το απόγευμα της Τρίτης (20/12) η προβληματική τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής μη μετατρέψιμων ομολόγων μειωμένης εξασφάλισής της, με μετοχές της.

Ως γνωστόν, η Monte dei Paschi τελεί πλέον υπό εξαιρετικά ασφυκτική προθεσμία διάσωσής της με ιδιωτικά κεφάλαια, καθώς αντιμετωπίζει καταληκτική προθεσμία διάσωσης το τέλος του 2016 σε 11 ημέρες, όπως αποφάσισε η ΕΚΤ. Η ανταλλαγή χρέους με μετοχές της Monte dei Paschi πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης εκτάκτου σχεδίου διάσωσής της με τρόπο ώστε να μην υποστούν ζημιές οι καταθέτες και επενδυτές της.

Όμως, οι ημέρες περνούν και η τράπεζα πρέπει να έχει αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αν θέλει να αποφύγει τη λύση και εκκαθάρισή της. Η ανταλλαγή ομολόγων για μετοχές της τραπέζης ενεργοποιήθηκε εκ νέου την Παρασκευή 17/12, περιλαμβάνοντας ομολογιούχους λιανικής που διακρατούν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης της τραπέζης συνολικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, καθώς και αυτούς που διακρατούν ένα υβριδικό χρηματο-οικονομικό εργαλείο της τραπέζης γνωστού ως Fresh 2008. 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:36 - 21 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.