ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Οριακές κινήσεις με... χριστουγεννιάτικο τζίρο

18:20 - 23 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Οριακές κινήσεις με... χριστουγεννιάτικο τζίρο
Αν και με πολλές «απουσίες» εν μέσω γιορτών και κόντρα στην πετρελαϊκή πτώση, η Wall Street καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες ανόδου –έστω και οριακής- «πατώντας» στα ισχυρά αμερικανικά μάκρο.

Ο Dow Jones εξακολουθεί να «ζορίζεται» πάντως στα επίπεδα των 19.900 μονάδων, και παρόλο που είναι θέμα χρόνου –και επιθυμία όλων- να «πιάσει» το επόμενο ιστορικό υψηλό, όλα δείχνουν πως αυτό ίσως αργήσει ελλείψει κάποιου «καταλύτη» -εσωτερικού ή εξωτερικού- που θα πυροδοτήσει μια τέτοια άνοδο.

Παράλληλα, το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ, παρόλο που δεν έχει «σβήσει», έχει αρχίσει αισθητά να εξασθενεί καθώς στο επίκεντρο έχουν βρεθεί, τις τελευταίες ημέρες, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία και στην Τουρκία. Πάντως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να κεντρίζει την προσοχή με τον… ιδιαίτερο τρόπο του, με την τελευταία του δήλωση στο Twitter: "Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά και να επεκτείνουν τις πυρηνικές τους δυνατότητες ωσότου ο κόσμος να έλθει στα συγκαλά του".

Στα της συνεδρίασης, οι κινήσεις των δεικτών είναι εξαιρετικά οριακές, ενδεικτικές της «αποχής» των επενδυτών, με τους εναπομείναντες να προβαίνουν κυρίως σε μικροδιορθώσεις χαρτοφυλακίων. Άλλωστε η προσοχή έχει στραφεί στην Ευρώπη, μετά και το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν Deutsche Bank και Credit Suisse με το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, με την πρώτη τράπεζα μάλιστα να αναμένεται να πληρώσει μόλις 7,2 δις. πρόστιμο, σχεδόν τα μισά δηλαδή απ’ ότι προσδοκούσε στην αρχή, με αποτέλεσμα η μετοχή της να ανακάμπτει σημαντικά αυτήν την ώρα.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 19.911 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,04% στις 2.261 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,6% στις 5.452 μονάδες. 

Στα του «μαύρου χρυσού», το πετρέλαιο υποχωρεί κατά -1,1% στα 52,36 δολάρια το βαρέλι (το Μπρεντ στα 54). Ο χρυσός κερδίζει έδαφος στα 1.132 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς το δολάριο εξασθενεί ελαφρά έναντι του γιεν.

Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχωρεί κατά 2,11%.

Όσον αφορά τα μάκρο, αυξήθηκαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών αυξήθηκαν 5,2% από τον Οκτώβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 592.000, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις πωλήσεις στις 580.000.

Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 305.400 δολ. από 317.000 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη άνοδο το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και την προκαταρκτική μέτηση. 

Με βάση την τελική μέτρηση του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 98,2 μονάδες το Δεκέμβριο από 93,8 μονάδες το Νοέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών. 

Η αρχική μέτρηση για το μήνα Δεκέμβριο ήταν στις 98 μονάδες. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα επιβεβαιωθεί. 

Ο δείκτης καταναλωτικών προσδοκιών διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες, από 85,2 το Νοέμβριο. Στις 111,9 μονάδες ανήλθε ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών από 107,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Γ.Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 19:04 - 23 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.