ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλίμα ευφορίας στις ευρωαγορές - Τραπεζικό ράλι στο Μιλάνο

20:27 - 23 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Κλίμα ευφορίας στις ευρωαγορές - Τραπεζικό ράλι στο Μιλάνο
Ανοδικά έκλεισαν για Χριστούγεννα οι κυριότερες ευρωαγορές, με τις Monte dei Paschi και Deutsche Bank να έχουν την τιμητική τους, καθώς αμφότερες πήραν το… χριστουγεννιάτικο "δώρο" τους.

H μεν ιταλική τράπεζα οδηγείται πλέον και επίσημα σε κρατική διάσωση από την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη η γερμανική τράπεζα τα «βρήκε» με την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία της επέβαλλε πρόστιμο 7,2 δις., σχεδόν τα μισά από ότι προσδοκούσαν και οι ίδιοι οι Γερμανοί. Στο μεταξύ και η Credit Suisse πέτυχε καλό deal με το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθότι καλείται να καταβάλλει πρόστιμο "μόνο" 5,3 δις.

Οι λεπτομέρειες για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena δεν έχουν οριστικοποιηθεί, όμως θα περιλαμβάνουν αναγκαστική μετατροπή ομολόγων σε μετοχές, σε με προσπάθεια να προστατευθούν οι μικροεπενδυτές. Και παρότι η μετοχή της οδηγήθηκε από νωρίς το πρωί σε αναστολή διαπραγμάτευσης της στον απόηχο της ανακοίνωσης, αυτό δεν εμπόδισε τις άλλες ιταλικές τράπεζες να «καρπωθούν» τη «νίκη» αυτή, οδηγώντας το Χρηματιστήριο του Μιλάνου στο +1% και με εντυπωσιακό για την περίοδο όγκο συναλλαγών, που πραγματοποιήθηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Την ίδια ώρα ο τίτλος της Credit Suisse σημείωσε πτώση 1,2% στην Ελβετία, ενώ η μετοχή της Deutsche Bank ενισχύθηκε 0,3% παρόλο που νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 4%. Το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ωστόσο ήταν το μοναδικό που έκλεισε με απώλειες –έστω και οριακές-, καθώς ασκήθηκαν πιέσεις στις μετοχές των Adidas, Bayer και Allianz.

Στους υπόλοιπους δέικτες, στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 7.068 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,56% στις 4.591 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX κατέγραψε άνοδο 0,38% στις 9.369 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04% στις 359 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,3% στα 1.134 δολ./oz. Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου καθώς επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη από την άνοδο των προηγούμενων ημερών. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχωρεί 0,1% στα 52,88 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ ενισχύεται 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0442 από 1,0438 την προηγούμενη μέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:02 - 23 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.