ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ρεκόρ για Nasdaq και μετά... πτώση

22:28 - 28 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ρεκόρ για Nasdaq και μετά... πτώση
Διευρύνονται οι απώλειες στη Wall Street, με τον Nasdaq να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό χωρίς να καταφέρει ωστόσο να το «κρατήσει» για πολύ. Χαμηλότερα από τις 19.900 μονάδες υποχωρεί και ο Dow Jones εν μέσω ισχυροποίησης του δολαρίου και νέες αυξήσεις επιτοκίων της Fed να «κλείνουν» το μάτι στους επενδυτές.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχονται αυτήν την ώρα Apple και JP Μorgan «παρασέρνοντας» το Dow Jones ακόμα πιο μακριά από τις 20.000 μονάδες που απ’ ότι φαίνεται θα… περιμένουν, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφονται και σε Intel, Caterpillar και IBM, καθώς το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ αρχίζει να εξασθενεί εν μέσω ανησυχίας για πιθανής «υπερθέρμανσης» της αμερικανικής οικονομίας λόγω της επεκτατικής πολιτικής του νέου Προέδρου.  

 

Την ίδια ώρα το δολάριο εξακολουθεί να ενισχύεται, κερδίζοντας σημαντικό έδαφος έναντι γιεν και ευρώ, και παραδοσιακά η αντίστροφη σχέση του με τις αμερικανικές μετοχές δεν αφήνει το Dow Jones να... αγιάσει, καθώς «παραμονεύει» η Fed, με κάποιους εκτιμητές να αναμένουν ακόμα και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Από την άλλη, η αγορά είναι «στεγνή» από ειδησεογραφία και μάκρο, ενώ παράλληλα η πετρελαϊκή άνοδος παραείναι οριακή για να τροφοδοτήσει μια άνοδο.  

 

Η σημερινή συνεδρίαση παραμένει υποτονική πάντως εν μέσω εορτών, με τους τζίρους να θυμίζουν περισσότερο… Ευρώπη παρά Αμερική, καθώς όπως συνήθως την τελευταία εβδομάδα κάθε έτους, επικρατεί ηρεμία στις αγορές. Σπανίως αναμένονται νέες εξελίξεις - όπως συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών και εταιρικά αποτελέσματα - ικανές να υποδείξουν την κατεύθυνση. Παρότι αυτά τα στοιχεία είθισται οδηγούν σε άτονες συναλλαγές, η περιορισμένη ρευστότητα αφήνει τις μετοχές εκτεθειμένες σε μεγάλη μεταβλητότητα.  

 

Δείκτες – Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα - Ομόλογα 

 

Ο Dow Jones αυτή την ώρα υποχωρεί οριακά κατά 0,50% στις 19.844 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα κατά 0,80% στις 2.250 μονάδες. Ο Nasdaq καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,90% στις 5.438 μονάδες, έχοντας νωρίτερα ωστόσο σκαρφαλώσει σε νέο ιστορικό υψηλό στις 5.499 μονάδες. 

 

Στα εμπορεύματα, το αργό ενισχύεται πάνω από τα 54 δολάρια το βαρέλι με +0,30%, ενώ ο χρυσός ανακάμπτει κατά 0,40% καθώς οι επενδυτές καταφεύγουν στο πολύτιμο μέταλλο. Το δολάριο κερδίζει έδαφος έναντι γιεν και ευρώ. Πτωτικά κινέιται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:48 - 28 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.