ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απομακρύνθηκε από τα ρεκόρ η Wall Street...

00:01 - 29 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
Απομακρύνθηκε από τα ρεκόρ η Wall Street...
Παρά το νέο ιστορικό υψηλό που «έπιασε» ο Nasdaq, ουδείς από τους αμερικανικούς δείκτες κατάφερε έστω να κάνει «συντήρηση» δυνάμεων σε επίπεδα τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια άνοδο προς νέα ρεκόρ πριν την αλλαγή του χρόνου. Ειδικά εν μέσω εορταστικής «αποχής», αρνητικών μάκρο, ισχνής πετρελαϊκής στήριξης και το ενισχυμένο δολάριο «κόντρα» στα… σχέδια του Dow Jones.

Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχτηκαν Apple και JP Μorgan «παρασέρνοντας» το Dow Jones ακόμα πιο μακριά από τις 20.000 μονάδες που απ’ ότι φαίνεται θα… περιμένουν (ίσως και το νέο έτος!), ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφηκαν και σε Intel, Caterpillar και IBM, καθώς το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ αρχίζει να εξασθενεί εν μέσω ανησυχίας για πιθανής «υπερθέρμανσης» της αμερικανικής οικονομίας λόγω της επεκτατικής πολιτικής του νέου Προέδρου.   

 

Την ίδια ώρα το δολάριο εξακολουθεί να ενισχύεται, κερδίζοντας σημαντικό έδαφος έναντι γιεν και ευρώ, και παραδοσιακά η αντιστρόφως ανάλογη σχέση του με τις αμερικανικές μετοχές δεν αφήνει το Dow Jones να... αγιάσει, καθώς «παραμονεύει» η Fed, με κάποιους εκτιμητές να αναμένουν ακόμα και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Από την άλλη, η αγορά είναι «στεγνή» από ειδησεογραφία και μάκρο, με εξαίρεση τις πωλήσεις παλαιών ακινήτων τον Νοέμβριο οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5% έναντι αύξησης 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις είχαν σημειώσει οριακή αύξηση 0,1%. Παράλληλα η οριακή άνοδος του πετρελαίου δεν ήταν ικανή να υποστηρίξει μια άνοδο. 

 

«Η άνοδος των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια εξαιτίας των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού μετά την υπόσχεση Τραμπ ότι θα «εκτοξεύσει» την εγχώρια οικονομία -μειώνοντας φόρους και αυξάνοντας κρατικές δαπάνες- απομάκρυνε επενδυτές από την αγορά ακινήτων», σχολιάζουν αναλυτές. 

 

«Κάθε μέρα οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο Dow Jones θα σπάσει το φράγμα των 20.000 μονάδων αλλά έως σήμερα αυτή η ευχή δεν έχει πραγματοποιηθεί», σημειώνει ο αναλυτής της Think Markets, Naeem Aslam. «Οι 20.000 μονάδες είναι ένα καθαρά ψυχολογικό όριο το οποίο έχει εξελιχθεί σε σημείο ισχυρής αντίστασης». 

 

Δείκτες 

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,56% ή 111 μονάδων στις 19.833, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,84% στις 2.249 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,89% στις 5.438 μονάδες, έχοντας νωρίτερα «πιάσει» νέο ιστορικό υψηλό στις 5.499 μονάδες. 

Στα ταμπλό του βιομηχανικού δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+0,2%) και Visa (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,5%) και Intel (-1,3%). 

 

Εμπορεύματα 

Στα 53,90 δολάρια το βαρέλι έκλεισε το αργό, σχεδόν αμετάβλητο (+0,02%). Νωρίτερα κατέγραψε την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 18 μηνών (54,37) εν όψει έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας μείωσης πετρελαϊκής παραγωγής χωρών εντός και (ορισμένων) εκτός διεθνούς καρτέλ OPEC με την έλευση του νέου έτους. 

 

Παράλληλα ο χρυσός, παραδόσεως Φεβρουαρίου, ενισχύθηκε κατά 2 δολάρια ή 0,2% στα 1.140 δολάρια ανά ουγκιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ανακάμπτοντας από πτωτικό σερί επτά εβδομάδων. Την ίδια ώρα το ασήμι ενισχύθηκε κατά 0,46%, καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες που τον ώθησε πάνω από τα 16 δολάρια ανά ουγκιά, με πολλούς εκτιμητές να προτείνουν “buy” για το 2017. 

 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε έδαφος έναντι του ευρώ, ανακάμπτοντας σε υψηλό 14 ετών κι  εξασθενώντας ελαφρά σε σχέση με το γιεν.

Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά 2%.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.