ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ραντεβού" με την ιστορία κλείνει ο Dow Jones...

23:40 - 30 Δεκ 2016 | Χρηματιστήρια
"Ραντεβού" με την ιστορία κλείνει ο Dow Jones...
...με τη νέα χρονιά όμως. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τελευταίων ημερών, ο Dow Jones το μόνο που κατάφερε ήταν να… απομακρυνθεί περισσότερο από το ρεκόρ των 20.000 μονάδων, με την επιστροφή των επενδυτών με το νέο έτος να αναμένεται «ηχηρή», προκειμένου να επιτευχθεί το μεγάλο ιστορικό υψηλό. Αρωγοί σε αυτό θα είναι το πετρέλαιο που συνεχίζει την άνοδο, αλλά και τα όσα έχει ακόμα να προσφέρει το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ.

Dow Jones υποχώρησε κατά 0,3% στις 19.759 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,8% χαμηλότερα στις 5.386 μονάδες. O S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,47% στις 2.238 μονάδες έχοντας καταγράψει ετήσια κέρδη 10%. 

Οι ενεργειακές μετοχές του S&P, οι οποίες είχαν την χειρότερη επίδοση πέρυσι, αναμένεται να καταγράψουν τα υψηλότερα κέρδη το 2016. Μόνο ο τομές της υγείας και του real estate βρίσκονται στο «κόκκινο» για φέτος.

Η αμερικάνικη αγορά έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε μεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το Νοέμβριο.

«Οι προοπτικές της ανάπτυξης βρέθηκαν στο επίκεντρο φέτος, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως το νέο αυτό πολιτικό φαινόμενο θα τονώσει την οικονομία» δήλωσε αναλυτής της 50 Park Investment στο Reuters.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου κινείται στο 2,47%.

Στο ταμπλό, πτώση 1% σημείωσε η μετοχή της Apple, μετά από δημοσίευμα της Nikkei που αναφέρει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα μειώσει την παραγωγή iPhone το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Οι παγκόσμιες μετοχές έκλεισαν τη χρονιά με τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη από το 2013, λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι στις ΗΠΑ που αντιστάθμισε τις απώλειες στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Τέταρτη χρονιά ανόδου για το δολάριο, τέλος τριετούς πτώσης(σε ετήσια βάση) για το πετρέλαιο.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με το αριστερό για τις μετοχές, με το δείκτη MSCI World να βουτάει 2% την πρώτη ημέρα του έτους και τις αμερικάνικες μετοχές να πραγματοποιούν τη χειρότερη πρώτη ημέρα στην ιστορία τους. Οι αναταράξεις στην Κίνα οδήγησαν τις αγορές από το Τόκιο ως την Ινδία σε «bear market» τους δύο πρώτους μήνες του 2016. Το αργό διολίσθησε σε χαμηλό 13 ετών, ενώ το δολάριο έπιασε το χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Στο δεύτερο μισό του έτους η εικόνα αντιστράφηκε, με τις αγορές να ξεπερνούν το σοκ του Brexit και την νίκη του Τραμπ να προσφέρει μια αναπάντεχη ώθηση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού.

Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 10% το 2016. Οι τραπεζικές μετοχές έχουν συνεισφέρει περισσότερο στην ετήσια άνοδο, με ράλι 19%. Οι παραγωγοί ενέργειας έχουν πραγματοποιήσει άλμα 24%, ενώ οι μετοχές του τομέα της υγείας βουτάνε 4%.

Ράλι 14% έχει σημειώσει φέτος ο Dow Jones, με τις Caterpillar, Goldman Sachs και UnitedHealth Group να έχουν ενισχυθεί τουλάχιστον 30%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index κινήθηκε 2,8% υψηλότερα για το έτος.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,5% την Παρασκευή στα 1,054 δολάρια/ευρώ. Το 2015 είχε κλείσει στα 1,0862 δολάρια/ευρώ.

Το γεν βρισκόταν τον Αύγουστο 20% υψηλότερα από την αρχή του 2016, αλλά έκλεισε το έτος με κέρδη 2,7%.

Η στερλίνα υποχώρησε πάνω από 16% έναντι του δολαρίου φέτος.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 23:41 - 30 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.