ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κράτησε το "τριψήφιο" ο Dow Jones παρά το πετρελαϊκό γύρισμα

23:55 - 03 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Κράτησε το "τριψήφιο" ο Dow Jones παρά το πετρελαϊκό γύρισμα
Δυναμικά επέστρεψαν οι traders από το εορταστικό τριήμερο στη Wall Street, την ίδια ώρα που σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν σε ευρωαγορές και Ασία. Στήριξη παρείχαν τα καλά μάκρο και το πετρέλαιο, ωστόσο το αργό γύρισε πτωτικά λίγο πριν το φινάλε, εν μέσω κατοχύρωσης κερδών από τους επενδυτές.

Παρ’ όλα αυτά, ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει με τριψήφια άνοδο, και κοιτάζει πλέον ξανά τις 20.000 μονάδες. Το μετεκλογικό ράλι του Τραμπ πάντως φαίνεται πως δεν έχει «σβήσει» ακόμα, με τον Dow Jones να βρίσκεται και πάλι κοντά στο ιστορικό υψηλό των 20.000μονάδων. Caterpillar, Verizon, IBM, IntelJP Morgan, Goldman Sachs και Walt Disney κατέγραψαν ισχυρά κέρδ, με μοναδικές εξαιρέσεις την Apple και General Electric που κινήθηκαν σε οριακά επίπεδα, με την τελευταια να δέχεται πιέσεις μετά το tweet του Προέδρου για υψηλή φορολογία αν δε μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ από το Μεξικό. 

 

Δείκτες

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,60% ή 118 μονάδες στις 19.881 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,83% στις 5.423 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε 0,71% υψηλότερα στις 2.254 μονάδες. 

 

Εμπορεύματα

Σε κερδοσκοπικό ράλι επιδόθηκε το πετρέλαιο κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, ωστόσο… “easy come easy go” όπως λένε οι Άγγλοι, και το +2,50% (55δολ/βαρέλι) κατέληξε σε -2,6%, καθώς πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τις εξαιρετικά υψηλά τιμές του «μαύρου χρυσού» και κατοχύρωσαν τα κέρδη τους.

Άλλωστε οι εκτιμητές τοποθετούν τη μάξιμουμ τιμή του εμπορεύματος στα 58-60 δολάρια για το 2017, και… ίσως είναι υπερβολικά νωρίς γι αυτό. Από τα τέλη Νοεμβρίου, όταν ο ΟΠΕΚ οριστικοποίησε τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής, οι τιμές έχουν κερδίσει περίπου 25%.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου έχασε 1,39 δολ. ή 2,6% τερματίζοντας τις συναλλαγές στα 52,33 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Στα υψηλά της ημέρας το συμβόλαιο σκαρφάλωσε μέχρι τα 55,24 δολ. το βαρέλι.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Δεκεμβρίου έκλεισε το συμβόλαιο του χρυσού σήμερα, βρίσκοντας στήριξη στο γεγονός ότι οι επενδυτές ξεκινούν τη νέα χρονιά επαναπροσδιορίζοντας τις επενδυτικές προτιμήσεις τους. 

Νωρίτερα ο χρυσός βρισκόταν υπό πίεση, λόγω της ανόδου του δολαρίου αλλά και των αμερικανικών μετοχών.

Στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 9,5 δολ. ή 0,83% στα 1.162,28 δολ. ανά ουγγιά, το ασήμι κέρδισε 2,79% στα 16,40 δολ. ανά ουγγιά, η πλατίνα σημείωσε σημαντική άνοδο 3,90% στα 941,25 δολ. ανά ουγγιά και το παλλάδιο κατέγραψ κέρδη 4,54% στα 710,10 δολ. ανά ουγγιά. 

 

Αγορά συναλλάγματος

Το «τρένο» ξαναμπαίνει στις ράγες, καθώς το δολάριο αρχίζει και πάλι να οδεύει προς ιστορικά υψηλά, μετά από ένα μικρό «διάλλειμα» Χριστουγέννων.

Το αμερικανικό νόμισμα «αγγίζει» υψηλά 14ετίας σε σχέση με πλήθος νομισμάτων καθώς οι προοπτική αύξησης επιτοκίων από τη Fed φέτος παραμένει ισχυρή ή bullish.

Το δολάριο ενισχύεται κατά 0,70% έναντι του γιεν αυτήν την ώρα (118γιεν/δολ) ενώ και το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στα 1,0389δολ/ευρώ. Ο δείκτης ICE dollar, που καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σημειώνει άνοδο 1,4% στις 103,69 μονάδες. Με βάση στοιχεία της FactSet, το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το Δεκέμβριο του 2002. 

Το bitcoin «σπάει» τα κοντέρ. Το ψηφιακό νόμισμα έχει ξεπεράσει τα 1.000 δολάρια και δείχνει να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 1.000-1.030$ για την ώρα, έχοντας καταγράψει εντυπωσιακή πορεία μέσα σε εξαιρετικά μικρό διάστημα, δείχνοντας παράλληλα ότι ήρθε εδώ για να «μείνει».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως θα φτάσει ακόμα και τα 3.000 δολάρια μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. 

 

Μάκρο

Στα ύψη βρίσκεται ο παγκόσμιος δείκτης μεταποίησης. Η βιομηχανική παραγωγή σε Κίνα, Ευρώπη και Μεγάλη Βρετανία ειδικά δείχνει να βρίσκεται στα «καλύτερά» της, προμηνύοντας μια «δυνατή» χρονιά. Οι αντίστοιχοι δείκτες μεταποίησης PMI αυτήν την ώρα κινούνται σε υψηλά πολλών ετών.

Συγκεκριμένα για την Αμερική, το ινστιτούτο ISM ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στις 54,7 μονάδες, από 53,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μηνιαία άνοδο. 

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 53,8 μονάδες.Σημειώνεται πως οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα. 

Ο δείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε άλμα 7,2 μονάδων, στις 60,2 από 54,5 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης τιμών για την αγορά πρώτων υλών σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, στις 65,5 μονάδες από 54,5 μονάδες τον Νοέμβριο.


Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.