ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρώπη: Ίσως ο καλύτερος προορισμός για κεφάλαια το 2017

12:15 - 05 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Ευρώπη: Ίσως ο καλύτερος προορισμός για κεφάλαια το 2017
Η Ευρώπη είναι ο εν δυνάμει καλύτερος προορισμός για τα κεφάλαια παγκοσμίως το 2017, εκτιμά το Forbes, σε άρθρο του.

Συγκεκριμένα, το άρθρο κάνει λόγο για τα γεγονότα του 2016 που αναμενόταν να φέρουν αναταραχή στις αγορές, αλλά χωρίς αυτό να γίνει ποτέ.

 

Ο αρθρογράφος αναφέρεται στην περίπτωση της Ιταλίας, όπου μετά από το συνταγματικό δημοψήφισμα που οδήγησε στην παραίτηση του Ματέο Ρέντσι, οι ευρωπαϊκές μετοχές γνώρισαν ράλι, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιοχή, με τις νίκες των ακροδεξιών κομμάτων να έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ευρώπη.

 

Ανάλογο είναι και το παράδειγμα του Brexit που υποτίθεται ότι θα προκαλούσε ύφεση στη Βρετανία, αλλά συνέβη το αντίθετο: Το ΑΕΠ διαμορφώνεται υψηλότερα από τις προσδοκίες και πλέον συζητούνται ανοιχτά οι θετικές πτυχές της βρετανικής "ανεξαρτησίας" από την Ε.Ε..

 

Παράλληλα, υπήρξε και η νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.

 

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, το Forbes σημειώνει πως έχει αποτελέσει το μοναδικό "παιχνίδι" για την υποδοχή κεφαλαίων, δίδοντας έμφαση στο ισχυρό δολάριο.

 

Φαίνονται πως οι περισσότεροι παραμένουν short στο ευρώ και σίγουρα, ένα σοκ όπως θα ήταν η νίκη της Λεπέν στη Γαλλία, θα ωθούσε το ευρώ χαμηλότερα.

 

Ωστόσο, εκτιμάται πως εάν η Ευρώπη αποκτήσει αναπτυξιακό προσανατολισμό, εάν αποτελέσει προορισμό για τα κεφάλαια, το ευρώ θα ενισχυθεί, όπως και οι αγορές μετοχών, ενώ και τα επιτόκια θα αυξηθούν - όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

 

Το άρθρο καταλήγει στο ότι η μεγαλύτερη έκπληξη του 2017 θα ήταν ότι η Ευρώπη έχει μερικές από τις αγορές μετοχών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.