ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο και δολάριο "δίχασαν" τη Wall Street

00:07 - 06 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πετρέλαιο και δολάριο "δίχασαν" τη Wall Street
«Διχασμένα» ήταν τα αμερικανικά ταμπλό την Πέμπτη, κυρίως λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας στο πετρέλαιο. Τα μάκρο ήταν καλά, ωστόσο οι επενδυτές ακόμα αφομοιώνουν τα πρακτικά της Fed για ενδείξεις στη νομισματική πολιτική και την οικονομική πορεία που θα χαράξει ο Τραμπ, την ίδια ώρα που το δολάριο εξασθενεί σημαντικά.

Έτσι ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 19.900 μονάδες, και όπως όλα δείχνουν το ιστορικό υψηλό των 20.000 μονάδων θα πρέπει να «περιμένει» μέχρι την άλλη εβδομάδα ελλείψει κάποιου ισχυρού «καταλύτη» προς το παρόν, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στις «θέσεις» τους και όλοι οι επενδυτές που ακόμα βρίσκονται σε διακοπές. Οριακά υποχώρησε και ο S&P, ενώ κέρδη κατέγραψε ο Nasdaq, λαμβάνοντας ώθηση από Apple (+0,50%). 

 

Μικτά προς αρνητικά τα πρόσημα στα αμερικανικά ταμπλό, με JP Morgan και Exxon Mobil να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις (η τελευταία λόγω σκαμπανεβασμάτων του πετρελαίου εν μέσω ΟΠΕΚ), ενώ ακολούθησαν Goldman Sachs, Caterpillar, General Electric, 3M, IBM και Intel. Στον αντίποδα στήριξη παρείχαν οι Apple (την οποία εκτόξευσε το Pokemon GO μέσω του Apple Store), Verizon, Mac-Donalds, Microsoft, Wal-Mart και Procter & Gamble. 

 

Στα της Fed, την Τετάρτη τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποίησε η Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι πολλοί αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η Fed μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται, λόγω των πολιτικών του Τραμπ. 

 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου στις 235.000 από 263.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα μειωθούν στις 260.000. 

Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του ADP, ο ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 153.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 170.000 θέσεις εργασίας. 

 

Δείκτες

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,21% στις 19.899 μονάδες, ο S&P 500 οριακά κατά 0,10% στις 2.268 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο Nasdaq ενισχύθηκε ελαφρά κατά 0,20% στις 5.487 μονάδες ελέω Apple. 

 

Forex

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει κατά 1,40% έναντι του γιεν, ενώ το ευρώ ενισχύεται κατά 1% έναντι του δολαρίου. Την ίδια ώρα το κινεζικό γουαν «αναρριχάται» μετά την ανατίμηση από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, «γκρεμίζοντας» με τη σειρά του το bitcoin που έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 23% (πλέον είναι στο -15% - 970δολάρια)

Το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σημειώνει πτώση 3,50%, στο 2,36%. 

 

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκαν τα δύο εμπορεύματα την Πέμπτη, με το πετρέλαιο να εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα και τον χρυσό να ενισχύεται σημαντικά λόγω της εξασθένησης του δολαρίου.

Πετρέλαιο

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σε μία συνεδρίαση με αρκετές μεταβολές, ωθούμενες κυρίως από την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την παραγωγή για να συμμορφωθεί με την συμφωνία του OPEC για μείωση της παραγωγής. Νωρίτερα ωστόσο τα στοιχεία είχαν δείξει μια απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, προκαλώντας πτώση στις τιμές.

Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία μείωσε την παραγωγή τον Ιανουάριο κατά τουλάχιστον 486.000 βαρέλια ημερησίως, στα 10,06 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό θα σήμαινε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως τηρεί την συμφωνία που επετεύχθη στα τέλη Νοεμβρίου από τον OPEC για μείωση της παραγωγής.

Αυτό οδήγησε υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες είχαν υποχωρήσει μετά από τα νέα για μεγάλη αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης. Ειδικότερα το αργό WTI διαμορφώθηκε υψηλότερα 50 σεντς το βαρέλι ή 0,9% στα 53,76 δολάρια, ενώ το brent ενισχύθηκε 44 σεντς το βαρέλι στα 56,90 δολάρια.

Χρυσός

Ράλι κατέγραψε ο χρυσός, ωθούμενος από το πιο αδύναμο δολάριο. Τα συμβόλαια χρυσού βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Νοεμβρίου, βρίσκοντας στήριξη στο ασθενέστερο δολάριο και στην αβεβαιότητα γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε υψηλότερα κατά 16 δολάρια ή 1,4% στα 1,181 δολάρια την ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου.

Η άνοδος του χρυσού έρχεται μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης στις 13-14 Δεκεμβρίου, που εμφάνισαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το ποια θα είναι η επίδραση στην αμερικανική οικονομία, των οικονομικών σχεδίων του Donald Trump.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.