ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Αναθαρρεύει" από τα αδύναμα μάκρο η Wall Street

17:16 - 06 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
"Αναθαρρεύει" από τα αδύναμα μάκρο η Wall Street
Τα αμερικανικά μάκρο δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών, «προδίδοντας» μια πιο αδύναμη από το αναμενόμενο οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που κάνει τη Fed να… το ξανασκέφτεται για τα επιτόκια και την πιο «επιθετική» νομισματική πολιτική που είχε προαναγγείλει. Αυτό βέβαια αποτελεί «καθησυχαστικά» νέα για τους επενδυτές, οι οποίοι κερδίζουν λίγο χρόνο ακόμα προτού αυξηθούν τα επιτόκια τα οποία επηρεάζουν φυσικά άμεσα την αγορά συναλλάγματος (βλ. δολάριο) και ότι συνεπάγεται αυτό ή βασικές επενδύσεις όπως ομόλογα.

Έτσι αυτήν την ώρα τα futures των αμερικανικών δεικτών γύρισαν θετικά στον απόηχο των μάκρο, με τον Dow Jones να ενισχύεται έστω και οριακά κατά 0,05% ενώ λίγο υψηλότερα κινούνται τα αντίστοιχα των S&P και Nasdaq. Να σημειωθεί ότι ο τελευταίος πέτυχε χθες ιστορικό υψηλό.

 

Σε… άλλα νέα, αναταράξεις στις βιομηχανίες φέρνουν τα πρόσφατα tweets του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τις απειλεί με υπερφορολόγηση αν δε μεταφέρουν την παραγωγή τους σε… αμερικάνικο έδαφος (εννοώντας τις ΗΠΑ).

«Η Toyota ανακοίνωσε πως θα χτίσει καινούριο εργοστάσιο στο Μεξικό προκειμένου να παράγει αυτοκίνητα Corolla για τις ΗΠΑ. ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ! Παράγετε μόνο στις ΗΠΑ διαφορετικά θα πληρώσετε μεγάλους φορους!», ήταν το tweet του Προέδρου.

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι μετοχές των Toyota, Nissan και Honda «βούτηξαν» στον απόηχο της είδησης. Ότι συνέβη δηλαδή και με τη General Motors την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Εμπορεύματα-Forex

Υψηλότερα κινούνται οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς η συμφωνία ΟΠΕΚ-πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της υπερπροσφοράς «πιάνει τόπο», την ίδια ώρα που «μετριάζεται» η παραγωγή και στις ΗΠΑ.

Την άνοδο συγκεκριμένα «πυροδότησε» δημοσίευμα πως η συμφωνία του ΟΠΕΚ εφαρμόστηκε σε Σαουδική Αραβία και Άμπου Ντάμπι, δύο από τις κυριότερες περελαιοπαραγωγούς δηλαδή, οι οποίες ανακοίνωσαν δραστική μείωση της παραγωγής, ενώ αναμένονται μειώσεις κι από άλλες χώρες.

Εν τα μεταξύ, αναφορές κάνουν λόγο για περιορισμό της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, κάτι που έρχεται να «καθησυχάσει» τους επενδυτές μετά και την είδηση της προηγούμενης εβδομάδα πως τα γεωτρύπανα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2 (στα 525).

Το αμερικανικό αργό κατά 0,60% στα 54 δολάρια το βαρέλι.

 

Παράλληλα ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,50% στα 1.175 δολάρια ανά ουγκιά, καθώς την ίδια ώρα, στην αγορά συνάλλαγματος, ο «αντίπαλός» του το δολάριο κερδίζει ενισχύεται πάνω από 1% έναντι γιεν και ευρώ.

 

Μετά την πτώση του σε χαμηλό τριών εβδομάδων (έχοντας νωρίτερα «πιάσει» υψηλό 14ετίας), το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει και πάλι έδαφος έναντι των ισχυρών ανταγωνιστών του (ευρώ, γιεν και γουάν), δείχνοντας σημάδια σταθεροποίησης προς το παρόν.

Οι επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των εργασιακών μάκρο, τα οποία θα δώσουν ενδείξεις για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων που θα επηρεάσουν περαιτέρω το δολάριο.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που άλλοι traders έχουν πέσει «με τα μούτρα» στο κινεζικό γουάν, μετά και την πρόσφατη ανατίμηση του εν μέσω προσπαθειών της Κεντρικης Τράπεζας της Κίνας για ισχυροποίησή του. Μάλιστα κατάφερε έστω και με έμμεσο τρόπο να προκαλέσει «βουτιά» έως και 30% του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin (το οποίο «κατέρρευσε» από τα 1.120 δολάρια –σχεδόν όσο ο χρυσός- στα 890 δολάρια)

 

 

Μάκρο

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας από το αρμόδιο υπουργείο.

Στο 4,7% διαμορφώθηκε η ανεργία το Δεκέμβριο του 2016 στις ΗΠΑ, έναντι 4,6% το Νοέμβριο όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές.

Το Δεκέμβρη δημιουργήθηκαν 156.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι προβλέψεων για τη δημιουργία 180.000. Συνολικά το προηγούμενο έτος προστέθηκαν στην αμερικανική οικονομία περίπου 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, μεταδίδει το Marketwatch.

Εν τω μεταξύ το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7% το Νοέμβριο καθώς βρέθηκαν σε υψηλά ενός και πλέον έτους.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 45,2 δις. δολάρια, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στα 45,9 δις. Τον Οκτώβριο ανήλθε στα 42,4 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε και πάλι το Νοέμβριο, γεγονός που σηματοδοτεί πιθανά εμπόδια στη συνολική οικονομική ανάπτυξη των πολιτειών.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 6,8% τον Νοέμβριο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των $45,24 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από τη The Wall Street Journal ανέμεναν έλλειμμα στα $45,6 δισ.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,2% από τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,1%.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 17:30 - 06 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.