ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα

15:11 - 11 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αγορές σήμερα
Ακολουθεί μια γρήγορη λίστα με τα πέντε σημαντικότερα γεγονότα που δίνουν το «ρυθμό» στις αγορές της Τετάρτης

1. Το δολάριο κερδίζει έδαφος εν όψει… Τραμπ

Σημαντική διαφορά έναντι των βασικών του «ανταγωνιστών» (ευρώ-γιεν) απέκτησε το δολάριο καθώς οι επενδυτές αναμένουν την πρώτη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Η συνέντευξη αναμένεται να δώσει ενδείξεις σχετικά με την οικονομική πολιτική του Τραμπ.

Να σημειωθεί ότι ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου και δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες της πολιτικής του. Προεκλογικά υποσχέθηκε πάντως μειώσεις φόρων και περισσότερες δαπάνες για υποδομές, «εκτοξεύοντας» μετοχές και δολάριο, ωστόσο η στάση προστατευτισμού που υιοθετεί καθώς και τα απότομα «ξεσπάσματα» μεταβλητότητας στην αγορά που πυροδότησαν μια σειρά από διάφορα tweets του έχει κάνει πολλούς επενδυτές τώρα να «κρατούν μικρό καλάθι».

Αυτήν την ώρα το δολάριο ενισχύεται πάνω από 0,40% έναντι του γιεν (στα 116γιεν/δολ η ισοτιμία) και πάνω από 0,70% έναντι του ευρώ (1,05δολ/ευρώ) 

 

2. Ανακάμπτει το πετρέλαιο στον απόηχο της ΕΙΑ

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται μετά τις αναφορές πως η Σαουδική Αραβία μειώνει την προσφορά της στην Ασία, ωστόσο τα κέρδη είναι προς το παρόν συγκρατημένα καθώς δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο και οι υπόλοιπες χώρες τηρούν πιστά τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για μείωση της υπερβολικής  παραγωγής.

Η παραγωγή βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση καθώς τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) προειδοποίησε για αύξηση κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 9 εκατ. βαρέλια/μέρα φέτος. Η ΕΙΑ αναμένεται να δημοσιεύσει την εβδομαδιαία αναφορά της στις 5μίση ώρα Ελλάδος.

Αυτήν την ώρα το αργό ενισχύεται πάνω από 0,80% στα 51,20 δολάρια το βαρέλι, και το Μπρεντ στα 54 δολάρια. 

 

3. Σταθεροποίηση «δείχνουν» τα futures στη Wall Street

Ενδεικτικοί της στάσης αναμονής που επιλέγουν για σήμερα οι περίσσοτεροι επενδυτές εν όψει Τραμπ είναι οι αμερικανικοί δείκτες παραγώγων, οι οποίοι προμηνύουν οριακές διακυμάνσεις, με ελαφρά ανοδική τάση, κυρίως στον Nasdaq που χθες έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Επρόκειταο για το τέταρτο διαδοχικό και το οφείλει στα υψηλά κέρδη της Yahoo η οποία περνά σε νέα εποχή μετά την εξαγορά της από Verizon.

Την ίδια ώρα ο Dow Jones συνεχίζει να «κάνει νάζια» μια ανάσα πριν τις 20.000 μονάδες, ελλείψει και κάποιου ισχυρού «καταλύτη» που θα τροφοδοτήσει μια ισχυρή άνοδο άλλωστε.

Αυτήν την ώρα τα futures των Dow Jones και Nasdaq κινούνται ελαφρά ανοδικά, ενώ οριακά πτωτικά ο S&P 500.

 

4. Η τουρκική λίρα συνεχίζει να «κατρακυλά»

Στις αναυδόμενες αγορές, το τουρκικό νόμισμα πιάνει νέα ιστορικά χαμηλά καθώς η πολιτική και οικονομική αστάθεια της χώρας συνεχίζει να πιέζει μια ήδη ταλαιπωρημένη αγορά.

Άλλωστε το δράμα της Τουρκίας δεν έχει τέλος, καθώς πρόκειται για χώρα με χρέος που αποτιμάται σε δολάρια, και όσο το δολάριο ανεβαίνει… Το μαζικό sell-off στην τουρκική λίρα είναι εκτός ελέγχου πλέον ,παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να το «συμμαζέψει».

Πρόκειται για το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση φέτος, καθώς έχει συσσωρευμένες απώλειες της τάξεως του 9% έναντι του δολαρίου. Αυτή τη στιγμή μάλιστα υποχωρεί πάνω από 3,5%. 

 

5. Ο χρυσός ξανακερδίζει την «αίγλη» του λίγο πριν την ομιλία του Τραμπ

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σκαρφάλωσε σε υψηλό έξι εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς εν αναμονή Τραμπ οι επενδυτές «παρατούν» μετοχές και ρίσκα και επιλέγουν πιο «ασφαλή» καταφύγια, ως είθισται.

Αυτήν την ώρα ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,37% στα 1.189 δολάρια ανά ουγκιά.

Τις τελευταίες συνεδριάσεις ο χρυσός δείχνει να «προτιμάται», ειδικά στον απόηχο της ανακοίνωσης της Fed για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Μια αύξηση επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά το δολάριο, ενώ αντίθετα δεν επηρεάζει το χρυσό, κάτι που τους καθιστά «αιώνιους» ανταγωνιστές, εξ ου και η παραδοσιακά αντιστρόφως ανάλογη σχέση τους.

 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 11 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.