ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Καθηλωμένη" η Wall Street εν όψει Τραμπ

17:03 - 11 Ιαν 2017 | Χρηματιστήρια
"Καθηλωμένη" η Wall Street εν όψει Τραμπ
Ενδεικτικοί της στάσης αναμονής που επιλέγουν για σήμερα οι περίσσοτεροι επενδυτές εν όψει Τραμπ είναι οι αμερικανικοί δείκτες παραγώγων, οι οποίοι προμηνύουν οριακές διακυμάνσεις, με ελαφρά ανοδική τάση, κυρίως στον Nasdaq που χθες έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό. Επρόκειταο για το τέταρτο διαδοχικό και το οφείλει στα υψηλά κέρδη της Yahoo η οποία περνά σε νέα εποχή μετά την εξαγορά της από Verizon.

Την ίδια ώρα ο Dow Jones συνεχίζει να «κάνει νάζια» μια ανάσα πριν τις 20.000 μονάδες, ελλείψει και κάποιου ισχυρού «καταλύτη» που θα τροφοδοτήσει μια ισχυρή άνοδο άλλωστε.  

Αυτήν την ώρα τα futures των Dow Jones και Nasdaq κινούνται ελαφρά ανοδικά, ενώ οριακά πτωτικά ο S&P 500.

Η συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, η πρώτη επίσημη εμφάνιση του στα μίντια από τον Ιούλιο, αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές της δημοσιονομικής πολιτικής που σχεδιάζει να εφαρμόσει.

Οι προσδοκίες για ένα επιθετικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που θα συνοδεύεται από περικοπές φόρων οδήγησαν σε ράλι τους δείκτες της Wall Street μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και οι επενδυτές θα περιμένουν σήμερα περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να προσθέσουν έως 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη των ΗΠΑ αυτό το έτος και έως 0,8 το επόμενο. Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την αμερικανική ανάπτυξη στο 2,5% αυτό το έτος και 2,9% το επόμενο, προσθέτοντας 0,3 εκατοστιαίες μονάδες στην παγκόσμια ανάπτυξη το επόμενο έτος.

Την ίδια στιγμή οι επενδυτές προετοιμάζονται για την επερχόμενη περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους τραπεζικούς κολοσσούς Bank of America, JPMorgan Chase και Wells Fargo να γνωστοποιούν τα μεγέθη τους την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» ενισχύονται μετά τις αναφορές πως η Σαουδική Αραβία μειώνει την προσφορά της στην Ασία, ωστόσο τα κέρδη είναι προς το παρόν συγκρατημένα καθώς δεν είναι σίγουρο το κατά πόσο και οι υπόλοιπες χώρες τηρούν πιστά τη συμφωνία με τον ΟΠΕΚ για μείωση της υπερβολικής  παραγωγής.

Η παραγωγή βρίσκεται υπό στενή επιτήρηση καθώς τα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (ΕΙΑ) προειδοποίησε για αύξηση κατά 110.000 βαρέλια την ημέρα στα 9 εκατ. βαρέλια/μέρα φέτος. Η ΕΙΑ αναμένεται να δημοσιεύσει την εβδομαδιαία αναφορά της στις 5μίση ώρα Ελλάδος.

Αυτήν την ώρα το αργό ενισχύεται πάνω από 0,80% στα 51,20 δολάρια το βαρέλι, και το Μπρεντ στα 54 δολάρια. 

Γιάννης Τσιρογιάννης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.