ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 2 τρισ. δολάρια η αξία της Aramco

16:11 - 07 Φεβ 2017 | Χρηματιστήρια
Στα 2 τρισ. δολάρια η αξία της Aramco
Αν νομίζουμε πως η Google, η Apple, η Mobil είναι οι μεγαλύτερες σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείες κάνουμε μεγάλο λάθος. Υπάρχει μία εταιρεία με αξία τέσσερις φορές υψηλότερη η οποία ετοιμάζεται για τα διεθνή χρηματιστήρια, με δημόσια εγγραφή το 2018.

Πρόκειται για την Aramco, την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αποτιμάται στα 2 τρισ. δολάρια. Πέρα από το γεγονός πως διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά αποθεματικά της χώρας, η σαουδαραβική κυβέρνηση για το μόλις 5% το οποία θα προσφέρει με δημόσια εγγραφή σε πρώτη φάση, προσδοκά να αντλήσει 100 δισ. δολάρια, γεγονός που κάνει την δημόσια εγγραφή των 25 δισ. της AliBaba το 2014, να φαίνεται νάνος.

 

Σύμφωνα με αξιωματούχους της εταιρείας, οι μετοχές θα διατεθούν στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Χoνγκ Κονγκ.. ενδεχομένως δε και του Καναδά, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές προκειμένου να καταστεί ελκυστική, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει και τους φορολογικούς συντελεστές στους οποίους υπάγεται η Aramco.

 

Η προετοιμασία για την είσοδο της Aramco στα χρηματιστήρια είναι χαράς ευαγγέλια για τις τράπεζες αφού αναμένονται μυθώδεις προμήθειες/

 

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να έρθουν σταδιακά στην δημοσιότητα τόσο τα θεμελιώδη όσο και η διαχείριση των οικονομικών της τα οποία μέχρι τώρα ήταν επτασφράγιστο μυστικό.

 

Τα χρήματα από την διάθεση των μετοχών θα κατευθυνθούν σε ειδικό κρατικό ταμείο το οποίο με τη σειρά του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναμόρφωση της οικονομίας της χώρας η οποία σήμερα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο.

 

Η αναμόρφωση και η ενίσχυση και άλλων κλάδων όπως ο τουρισμός, ή η μεταποίηση κρίνεται μονόδρομος για την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και για αυτή ακόμη την επιβίωση της απόλυτης μοναρχίας αφού κάποια στιγμή το πετρέλαιο θα τελειώσει.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.