ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τα επίπεδα των αγορών

14:41 - 07 Μαρ 2017 | Χρηματιστήρια
Τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τα επίπεδα των αγορών
Καμπανάκι διόρθωσης κρούει ο ΟOΣΑ σε σημείωμα του όσον αφορά τις αγορές επισημαίνοντας πως οι τιμές έχουν ξεφύγει και δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη των οικονομιών προσθέτοντας πως αν υπάρξει διόρθωση αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ίδιες τις οικονομίες.

Σύμφωνα με την Catherine Mann, Chief Economist του οργανισμού ειδικά για τις ΗΠΑ η άνοδος που έχει συντελεστεί δεν δικαιολογείται. Σε διάστημα ενός έτους ο Dow Jones έχει ενισχυθεί κατά 23% με την μεγαλύτερη άνοδο να συντελείται το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, σημειώνει η Mann το 2016 δεν δικαιολογεί τέτοια άνοδο ενώ ούτε το 2017 προβλέπεται κάποια θεαματική ενίσχυση της οικονομίας και ως εκ τούτου θεωρεί την διόρθωση αναπόφευκτη.

 

Σύμφωνα με τα νεώτερες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία για το 2017 θα ενισχυθεί κατά 3,3% και κατά 3,6% το 2018. Για τις ΗΠΑ ωστόσο προβλέπει ενίσχυση κατά 2,4% το 2017 αλλά μείωσε την πρόβλεψη του για το 2018 από 3% στο 2.8%.

 

Ο ΟΟΣΑ αν και δέχεται πως η νέα αμερικανική κυβέρνηση έχει στόχο την ενίσχυση της οικονομίας ωστόσο παραμένει επιφυλακτικό ως προς το τελικό αποτέλεσμα καθώς όπως τονίζεται στο σημείωμα η επιθυμία της αμερικανικής κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις βασικές εμπορικές συνθήκες τρέφει τον προστατευτισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο αντιποίνων.

 

Εν τω μεταξύ ο ΟΟΣΑ δεν είναι ο μόνος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ξέφρενη πορεία των αγορών.

 

Σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, μεταξύ των οποίων και ο Michael Lebovitz, που μελετούν τις δημόσιες εγγραφές, οι αποτιμήσεις των εταιρειών δεν ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη της οικονομίας και είναι σε πιο επικίνδυνο σημείο απ ότι το 1999 όπου αν και οι αποτιμήσεις ήταν «φουσκωμένες» τουλάχιστον τα βασικά θεμελιώδη της οικονομίας ήταν σε καλύτερη μοίρα.  

 

O Lebovitz που εκδίδει σε εβδομαδιαία βάση το δημοφιλές δελτίο 720 Global,  μελέτησε (δες πίνακα) τα οικονομικά στοιχεία των περιόδων 1005-1999 και 2012 έως σήμερα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως σήμερα οι αποτιμήσεις είναι πιο «φουσκωμένες».

 

Και αυτός εκτιμά πως η πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί και θα βρει ισχυρές αντιστάσεις όπως άλλωστε συνέβαινε στο παρελθόν σε κάθε μεγαλόπνοο Προεδρικό σχέδιο.

 

Ως εκ τούτου, σημειώνει ο Lebovitz η υπέρμετρη αισιοδοξία δεν δικαιολογείται.

 

Διόρθωση των αγορών προβλέπει και ο βετεράνος Sam Eisenstadt, ο οποίος διετέλεσε αναλυτής στην ValueLine επί 63 συνεχή έτη και έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του ελάχιστες φορές.

 

bubble

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.