ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βουτιά» στη χρηματιστηριακή αγορά του Κατάρ

15:55 - 05 Ιουν 2017 | Χρηματιστήρια
«Βουτιά» στη χρηματιστηριακή αγορά του Κατάρ
Εκτεταμμένο sell-off καταγράφεται σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Κατάρ, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, έπειτα από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Λιβύης να σπάσουν τους δεσμούς με τη Ντόχα, κατηγορώντας την ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο δείκτης μετοχών της χώρας, ο Qatari Index υποχώρησε κατά 7,6% κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, με τα περισσότερα blue chips να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, όπως για παράδειγμα η Vodafone Qatar, η μετοχή που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, να καταγράφει ελεύθερη κατά 10% που είναι και το limit down όριο για τις μετοχές του Κατάρ.

 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, υποχωρεί 6%.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  το Μπαχρέιν και η Λιβύη σχηματίζουν ένα αραβικό μπλόκο εναντίον του Κατάρ, διακόπτωντας τις διπλωματικές σχέσεις τους μαζί του και κατηγορώντας αυτό το πλούσιο αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

 

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν την αναστολή των μεταφορικών δεσμών με το Κατάρ και έδωσαν στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Κατάρ δύο εβδομάδες να εγκαταλείψουν τα σύνορά τους.

 

Βέβαια, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά μόνο το 5 έως 10% των καθημερινών συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Qatari, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς.

 

Ωστόσο, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ορισμένες επιχειρηματικές συμφωνίες και εταιρείες στην περιοχή, ιδίως στην Qatar Airways, η οποία δεν μπορούν πλέον να πετάξει σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες αγορές της Μέσης Ανατολής.

 

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τις διεθνείς εταιρείες να αποφύγουν το Κατάρ, αυξάνοντας την προοπτική να προσπαθήσει να κάνει τις ξένες επιχειρήσεις να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Κατάρ και της πρόσβασης στην πολύ μεγαλύτερη Σαουδική οικονομία.

 

Όσον αφορά στις άλλες αγορές του Κόλπου, το Ντουμπάι να χάνει 0,8% και η το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας να μειώνεται κατά 0,2%.

 

Ωστόσο, κερδισμένο από την αναταραχή στις χώρες του Κόλπου αποδεικνύεται το πετρέλαιο. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου Brent σημειώνουν άνοδο κατά 48 σεντς, ή 1%, στα 50,43 δολάρια το βαρέλι , ενώ τα  συμβόλαια αργού στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται στα 48,14 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 48 σεντς ή 1%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.