ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διστακτικότητα στη Wall, αμφίρροπες τάσεις στην Ευρώπη

15:45 - 04 Απρ 2007 | Χρηματιστήρια
Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στην αμερικανική χρηματαγορά, εν όψει της δημοσιοποίησης μακροοικονομικών στοιχείων για την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών πουθα βοηθήσει την αγορά να εξάγεισυμπεράσματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Θετική επίδραση ασκεί στην αγορά η σημαντική αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών. Η τιμή του αργού υποχωρεί έως και 1,2% στα 63,88 δολάρια το βαρέλι, καθώς διαφαίνεται συμβιβασμός ανάμεσα στο Ιράν και τη Βρετανία αναφορικά με τη σύλληψη των 15 βρετανών στρατιωτώναπό την ιρανική κυβέρνηση.

Η Caterpillar, η μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού εκσκαφής παγκοσμίως και η DuPont,η τρίτη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία των ΗΠΑ, ενισχύονται στην Ευρώπη ευνοημένες από την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών. Ανάλογη αναμένεται και η πoρεία τους στη Wall.

Οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές περιορίζουν τις δαπάνες των εταιρειών και τονώνουν την οικονομία, ευνοώντας τις μετοχές εταιρειών, όπως της Caterpillar, των οποίων τα κέρδη εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως είναι αναμενόμενο προσυνεδριακά πιέσεις δέχεται ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιρειών, με την Exxon Mobil, να ηγείται της πτώσης.

Οι τίτλοι της General Motors, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως και της Ford Motor, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις, μετά τη σύσταση της Prudential Equity Group στους επενδυτέςγια μείωση των θέσεων τους στις μετοχές των εν λόγω εταιρειών.

Αυτή την ώρα μεικτές τάσεις επικρατούν στην Ευρώπη, καθώς η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών προκαλεί αμφίρροπες τάσεις στην αγορά. Αφενός, πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τις BPκαι Total να προΐστανται των ρευστοποιήσεων. Αφετέρου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ενισχύονται οι τίτλοι εταιρειών που δαπανούν σταθερά σημαντικό μέρος των εσόδων τους στα καύσιμα, όπως οι αεροπορικές Air France-KLM και Ryanair Holdings.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,27% στις 6.348,70 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο Cac 40 ενισχύεται κατά 0,21% στις 5.723,80 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Dax σημειώνει άνοδο 0,28% και διαμορφώνεται στις 7.062,96 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.