ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη στη Wall, μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

17:53 - 04 Απρ 2007 | Χρηματιστήρια
Με μικρή άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall υποδέχθηκαν οι επενδυτές τη δήλωση του προέδρου του Ιράν, Μαχμουντ Αχμαντινετζάντ ότι θα απελευθερωθούν άμεσα οι 15 βρετανοίστρατιώτες που κρατούνται από την κυβέρνηση της Τεχεράνης από τις 23 Μαρτίου. Την ίδια στιγμή αναμένουν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Ο Dow ενισχύεται 0,08% στις 12.520,62 μονάδες, ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 2.454,48 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,17% και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1438.32 μονάδες, με κέρδη της τάξης του 0,04%.

Στον απόηχο της είδησης για την επικείμενη απελευθέρωση των βρετανών στρατιωτών, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, καθώς διαλύονται οι φόβοι για προβλήματα στην τροφοδοσία του πλανήτη με πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, Αυτή την ώρα η τιμή του αργού υποχωρεί κατά 0,4% στα 64,36 δολάρια το βαρέλι.

Η Caterpillar, η μεγαλύτερη εταιρεία εξοπλισμού εκσκαφής παγκοσμίως και η DuPont, η τρίτη μεγαλύτερη χημική βιομηχανία των ΗΠΑ, ενισχύονται ευνοημένες από την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών.

Οι χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές περιορίζουν τις δαπάνες των εταιρειών και τονώνουν την οικονομία, ευνοώντας τις μετοχές εταιρειών, όπως της Caterpillar, των οποίων τα κέρδη εξαρτώνται από την οικονομική ανάπτυξη.

Όπως είναι αναμενόμενο  πιέσεις δέχεται ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιρειών, με την Exxon Mobil, να ηγείται της πτώσης.

Οι τίτλοι της General Motors, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως και της Ford Motor, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις, μετά τη σύσταση της Prudential Equity Group στους επενδυτές για μείωση των θέσεων τους στις μετοχές των εν λόγω εταιρειών.

Την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές εμφανίζουν μεικτές τάσεις, αντιδρώντας αντιφατικά στην υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών.

Αφενός, πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με τις BPκαι Total να προΐστανται των ρευστοποιήσεων. Αφετέρου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο ενισχύονται οι τίτλοι εταιρειών που δαπανούν σταθερά σημαντικό μέρος των εσόδων τους στα καύσιμα, όπως οι αεροπορικές Air France-KLM και Ryanair Holdings.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,12% στις 6.358,50 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο Cac 40 ενισχύεται κατά 0,18% στις 5.722,04 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο Dax σημειώνει άνοδο 0,20% και διαμορφώνεται στις 7.059,91 μονάδες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.