ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Το ράλι και ο πανικός ως κακός σύμβουλος

08:00 - 17 Οκτ 2018 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Το ράλι και ο πανικός ως κακός σύμβουλος
Την επιβεβαίωση ότι όποιος πουλάει εν μέσω πανικού με ψυχολογία δίχως... αύριο, σχεδόν πάντα βγαίνει χαμένος κάνει η συμπεριφορά των αγορών τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το χθεσινό ισχυρό ράλι της Wall Street.

Οι αγορές κατά 80% είναι ψυχολογία και το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου επικράτησε πανικός που οδήγησε σε αγελαίες συμπεριφορές διεθνώς και σε γενικευμένο ξεπούλημα, συνθήκες που μικρές και «ρηχές» αγορές όπως το Χ..Α. κλυδωνίζονται υπέρμετρα. Όμως, τις τελευταίες ημέρες, οι αγορές… επανακτούν μέρος του χαμένου τους εδάφους.

Χθες, οι δείκτες της Wall Street κατέγραψαν σημαντικό ράλι αντίδρασης, με τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Μάρτιο, «πατώντας στα εταιρικά αποτελέσματα που ήταν θετικά.

Ενδεικτικό της ανόδου ήταν το γεγονός ότι μόλις σε μία συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ανέκτησε μονομιάς όλες τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ αν ληφθεί υπόψη και το ράλι της Παρασκευής, τότε οι δείκτες βρίσκονται στο +4% σε σχέση με το χαμηλό της περασμένης Πέμπτης!

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 547 μονάδες ή σε ποσοστό 2,17% κλείνοντας στις 26.798 μονάδες, απέχοντας πλέον περίπου (μόλις) 1.000 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του!

Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 2,15% στις 2.810 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκανε εντυπωσιακό ράλι κατά 2,89% στις 7.645 μονάδες.

Τα καλά αποτελέσματα ισχυρών ομίλων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών έδωσαν ώθηση στους δείκτες της Wall Street. Ενδεικτικά, η μετοχή της Morgan Stanley

ενισχύθηκε κατά 6,1%, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs αυξήθηκε κατά 3,1%.

Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνουμε πως η ψυχολογία είναι καθοριστικός παράγοντας στις αγορές. Όποιος μπορεί να την ελέγχει, προχωρά επιτυχημένα. Μακάριος όποιος μπορεί και... τιθασεύει είτε τον πανικό του, σε συγκυρίες μεγάλου φόβου και ρευστοποιήσεων, είτε τον ενθουσιασμό του, σε περιόδους υπέρμετρης ευδαιμονίας που γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε... εφιάλτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.