ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμία έκπληξη από τη Fed - Επιστροφή στα ρεκόρ για τον Dow !

00:02 - 10 Μαϊ 2007 | Χρηματιστήρια
Η υποχώρηση της τιμής του αργού και η κινητικότητα γύρω από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις «επισκίασαν» τις δηλώσεις των μελών της Fed ότι ο πληθωρισμός αποτελεί ακόμη των Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της οικονομίας και οδήγησαν την αμερικανική αγορά σε θετικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% στις 13.362,87 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,18% στις 2.576,34 μονάδες ενώ ο S&P 500 παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.512,58 μονάδες.

Οι επενδυτές κράτησαν επιφυλακτική στάση μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα αφήσει, όπως ήταν αναμενόμενο, αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25%.

Στην ανακοίνωση της Fed επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας παρουσίασε σημάδια επιβράδυνσης κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ η ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας έχει ακόμη μέλλον.

Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να σημειώσει «μέτριους» ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα τρίμηνα του έτους.

«Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

«Δεδομένων των συνθηκών το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην πορεία του πληθωρισμού και κυρίως το αν θα καταφέρει να μειωθεί, όπως αναμένουμε. Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα εξαρτηθούν τόσο από την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και από τον πληθωρισμό», καταλήγει το κείμενο των μελών της Fed.

Σημειώνεται ότι η Fed έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια από τον Αύγουστο, όταν ολοκλήρωσε ένα κύκλο 17 συνεχών αυξήσεων της τάξης των 0,25 μονάδων.

Οι οικονομολόγοι, στην πλειονότητά τους εκτιμούν ότι θα σημειωθεί αύξηση των επιτοκίων στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.

Οι εξαγορές και τα θετικότερα των εκτιμήσεων κέρδη παρείχαν στήριξη στην αμερικανική αγορά και την ανάπτυξη της οικονομίας της. «Διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια, οι αξιωματούχοι της Fed υπονοούν ότι έχει σημειωθεί επιβράδυνση της οικονομίας», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η πτώση του αργού σε χαμηλό 7 εβδομάδων, δηλαδή στα 61,56 δολάρια ανά βαρέλι, οδήγησε σε νέο ρεκόρ τον Dow Jones.

Η OfficeMax σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις στον Standard & Poor's 500 καθώς η Credit Suisse ανέφερε ότι η εταιρεία δεν αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1999 κινήθηκε η Alltel, μετά και τη δημοσίευση report σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις πιθανούς αγοραστές.

Με θετικό πρόσημο και η Ευρώπη

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαγράφοντας τις αρχικές του απώλειες, μετά και τις φήμες που θέλουν την Rio Tinto να δέχεται πρόταση εξαγοράς από την μεγαλύτερη αντίπαλό της BHP Billiton.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 6.560,60 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,29% στις 6.051,63 μονάδες ενώ ο DAX έκλεισε στις 7.476,26 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,46%.

Οι εξαγορές «θα συνεχιστούν όσο υπάρχει ρευστότητα» εκτιμούν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους έχουν φτάσει σε αξία τα 1,05 τρις δολάρια από την αρχή της χρονιάς. Για το 2006 η αξία των επιχειρηματικών deals διαμορφώθηκε στα 1,6 τρις δολάρια.

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2006 κινήθηκε η Rio καθώς οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η BHP, η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως εξετάζει την πιθανότητα εξαγοράς της πρώτης.

Ωστόσο, «η Rio Tinto δεν γνωρίζει το ενδιαφέρον της BHP Billiton», σχολιάζει ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η Ericsson περιόρισε τα κέρδη της μετά και την ανακοίνωση της Cisco Systems ότι οι πωλήσεις στο τρίμηνο δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Απώλειες και για τον δεύτερο μεγαλύτερο ολλανδικό οργανισμό, την Aegon καθώς τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν.

Η Deutsche Post, η μεγαλύτερη επιχείρηση ταχυδρομικών υπηρεσιών, η Royal Dutch Shell και η BP η δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές στην Ευρώπη αποτέλεσαν «βαρίδι» για τους δείκτες καθώς διαπραγματεύονταν χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα.

Α.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.