ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμφατική η «επιστροφή» της Wall Street

09:06 - 31 Ιαν 2019 | Χρηματιστήρια
Εμφατική η «επιστροφή» της Wall Street
Εμφατική και άκρως επιβλητική είναι η «επιστροφή» της Wall Street κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2019 που σήμερα τελειώνει, δείχνοντας και πιστοποιώντας ότι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα, έχει ακόμη πολλά… ψωμιά, πολύ ρευστότητα και λόγους για συντήρηση του ενδιαφέροντος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου οι διεθνείς δείκτες, με «οδηγό» τη Wall Street «επέστρεψαν», σχεδόν ακυρώνοντας τις μεγάλες απώλειες του Δεκεμβρίου και ξεκινώντας παράλληλα το νέο έτος από διαφορετική αφετηρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones επανήλθε πάνω από τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές του Δεκέμβρη 2018, καταγράφοντας εντυπωσιακό ράλι 434,90 μονάδων ή ποσοστό 1,77%!

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 41,05 μονάδων ή ποσοστό 1,55% κλείνοντας στις 2.681,05 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κυριάρχησε στην ποσοστιαία άνοδο, κερδίζοντας 2,20% με κλείσιμο στις 7.183,08 μονάδες.

Η αγορά βρήκε στήριξη στα κέρδη εταιρειών, όπως η Boeing και η Apple, που έδωσαν ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, όμως καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τη Fed που φαίνεται να εδραιώνουν ένα νέο καθεστώς συγκράτησης της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του επιτοκίου στο 2,25-2,5% όπως αναμενόταν, όμως άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι "υπομονετική" ως προς τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά και την αποδιόγκωση του ισολογισμού της, ύψους 4,1 τρισ. δολαρίων.

Όλα αυτά λειτούργησαν θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών που όλο το τελευταίο διάστημα φοβούνταν πως οι σφικτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα παραλύσουν φέτος την οικονομική δραστηριότητα.

Ο διοικητής της Fed, Jerome Powell ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, ωστόσο η Fed θέλει να είναι ενήμερη για τις πρόσφατες αναταραχές στις αγορές. Ο ίδιος ανέφερε πως η επόμενη αύξηση επιτοκίου θα εξαρτηθεί απόλυτα από τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία.

Επισήμανε μάλιστα πως «το επιχείρημα υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων έχει κάπως αποδυναμωθεί», ενώ σημείωσε πως ο πληθωρισμός θα αποτελέσει το «κλειδί» για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν σήμερα οι ασιατικές αλλά και οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την άκρως θετική «προίκα» από τη Wall Street και πως θα κλείσουν τον (έτσι κι αλλιώς ανοδικό) Ιανουάριο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.