ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απίστευτα ανθεκτικό το bull market, νέα ιστορικά στη Wall Street

08:25 - 24 Απρ 2019 | Χρηματιστήρια
Απίστευτα ανθεκτικό το bull market, νέα ιστορικά στη Wall Street
Σκηνικά που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες λαμβάνουν χώρα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, επιβεβαιώνοντας ότι η περίοδος (των τελευταίων ετών) που διανύουμε δεν μοιάζει με καμιά άλλη στο παρελθόν.

Υπάρχει τεράστια – διαρκώς ανακυκλούμενη – ρευστότητα, οι αγορές πλέον «επικοινωνούν» όσο ποτέ στο παρελθόν, τα κεφάλαια μετακινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, επαναφορτίζοντας το… μύλο των αγορών, οδηγώντας στο πιο ανθεκτικό bull market όλων των εποχών.

Παρά τις «φωνές» για κόπωση της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τον εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς, παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους, το παγκόσμιο επενδυτικό σύστημα έχει τεράστια ρευστότητα και διαρκώς ανατροφοδοτείται!

Βεβαίως, το διεθνές χρηματιστηριακό και επενδυτικό περιβάλλον είναι «φορτωμένο» από την τεράστια ρευστότητα που απελευθερώθηκε στο σύστημα όλα τα περασμένα χρόνια, την υπερβολική μόχλευση, τα μηδενικά επιτόκια και την «παραγωγή» φθηνού χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες. Έτσι, έχει «χτιστεί» το μακροβιότερο, πιο ανθεκτικό και πιο... πλουραλιστικό σε επενδυτικά προϊόντα και παγκόσμια απήχηση ράλι όλων των εποχών.

Χθες, οι δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street, της αγοράς – οδηγού παγκόσμια, έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά! Παράλληλα, καταγράφεται το καλύτερο ξεκίνημα έτους για τις αμερικανικές μετοχές, από το μακρινό 1987! Ο δείκτης Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς εμφανίζει κέρδη 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσιάζει ακόμη καλύτερη επίδοση με άνοδο 15,5%.

Πιο αναλυτικά, ο S&P 500 έκλεισε στις 2.933,68 μονάδες με άνοδο 0,88%, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ της 20 ης Σεπτεμβρίου 2018, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έφτασε στις 8.120,82, με άνοδο 105,56 μονάδων ή +1,32%, υπερβαίνοντας το ρεκόρ της 29 ης Αυγούστου του περασμένου έτους!

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 26.656,39 μονάδες, με άνοδο κατά 145,34 μονάδες ή +0,55% και πλέον απέχει επίσης ελάχιστα (περί το 0,65%) από τα ιστορικά υψηλά του, πέριξ των 26.900 μονάδων!

Η αμερικανική αγορά δηλαδή, όχι μόνο υποσκέλισε όλη τη «βουτιά» που ξεκίνησε από τις αρχές Οκτώβρη με τον πόλεμο των δασμών Αμερικής και Κίνας, αλλά πλέον κινείται σε νέα, αχαρτογράφητα νερά.

Οι κεντρικές τράπεζες είναι βεβαίως εκείνες, που συντηρούν το πάρτι στις αγορές μετοχών, στέλνοντας διαρκώς το μήνυμα ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αργήσουν πολύ. Οι ίδιες πιστώνονται και το ράλι των ομολόγων, που κρατάει σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού, σύμφωνα με αναλυτές, ακόμη και για κράτη που είναι δημοσιονομικά απείθαρχα, αλλά και για επιχειρήσεις… Με λίγα λόγια, το σύστημα έχει παράξει υπέρμετρη ρευστότητα, την οποία υποχρεώνεται να διοχετεύσει σ’ όλα τα επενδυτικά προϊόντα, ποντάροντας επί… δικαίων και αδίκων!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.