ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου

09:54 - 03 Ιουν 2019 | Χρηματιστήρια
Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές λόγω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Μεξικού με τις ΗΠΑ επιβάρυνε και σήμερα την πορεία των ασιατικών χρηματιστηρίων που λαμβάνοντας και το αρνητικό κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, κινήθηκαν πτωτικά.

Οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στο Τόκιο με το δείκτη Nikkei να καταγράφει απώλειες πάνω από 1% και να διαπραγματεύεται στις 20.373 μονάδες. Στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης επίσης υποχωρούσε πάνω από 1% στις 6.332 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης η πτώση του τοπικού δείκτη έφθανε το μείον 0,27%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ Κόνγκ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε απώλειες 0,32% και διαμορφωνόταν στις 26.827 μονάδες. Άνοδο λίγο πριν το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης του Ιουνίου κατέγραφαν τα χρηματιστήρια της Ταϊβάν και της Νοτίου Κορέας κατά 0,02% και 1,14% αντίστοιχα.

Κινήσεις για αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Το Πεκίνο εξέδωσε την Κυριακή έγγραφο κυβερνητικής πολιτικής για εμπορικά ζητήματα στο οποίο κατηγορούσε την Ουάσιγκτον για υπονόμευση των συνομιλιών και προειδοποιούσε ότι το «Η Αμερική Πρώτα» δεν θα κάνει την «Αμερική σπουδαία ξανά», ενώ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Τόνιζε δε ότι εάν χρειαστεί δεν θα πει «όχι» στον εμπορικό πόλεμο. Το Μεξικό εν τω μεταξύ έσπευσε να στείλει εκπροσώπους στις ΗΠΑ για να συζητήσουν τα ζητήματα της μετανάστευσης μετά την απειλή του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλλει δασμούς στο σύνολο των εισαγωγών από το Μεξικό, εάν η κυβέρνηση της χώρας αποτύχει να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς τις ΗΠΑ. 

Όσο για τις σινο-αμερικανικές επαφές, αν και δεν έχουν προγραμματιστεί προς το παρόν διαπραγματεύσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στη Σύνοδο του G20 στην Ιαπωνία στα τέλη Ιουνίου.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.