ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δολοφονία Σουλεϊμανί: «Κραδασμοί» στα διεθνή Χρηματιστήρια- Άλμα πετρελαίου και χρυσού

12:09 - 03 Ιαν 2020 | Χρηματιστήρια
Δολοφονία Σουλεϊμανί: «Κραδασμοί» στα διεθνή Χρηματιστήρια- Άλμα πετρελαίου και χρυσού
Το πετρέλαιο έκανε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που διέταξε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και στην οποία δολοφονήθηκε ο ο Ιρανός στρατηγός στο Ιράκ, Κασέμ Σουλεϊμανί. Αναστατωμένες γενικώς οι διεθνείς αγορές. Ταραχή στην Ασία, με απώλειες άνοιξε η Ευρώπη, σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός.

Η ένταση μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης πυροδοτήθηκε όταν μια ιρακινή πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη για να διαμαρτυρηθούν για τις θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ "πάτησε το κουμπί" και έδωσε εντολή για τη δολοφονία Σουλεϊμανί, ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντική και δημοφιλής προσωπικότητα του Ιράν. Δικαιολογημένα λοιπόν έχουν ξεσπάσει φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην πιο σημαντική περιοχή παραγωγής αργού στον κόσμο.

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο έκανε άλμα κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι ως πρώτη αντίδραση στην είδηση νωρίς το πρωί. Οι τιμές υποχώρησαν ελαφρώς τις επόμενες ώρες, αλλά παρέμειναν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Το αργό πετρέλαιο Brent του Λονδίνου για το διακανονισμό του Μαρτίου αυξήθηκε κατά 2,12 δολ. ή 3,2%, στα 68,37 δολ. ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe στις 1:25 μ.μ. Ώρα Σιγκαπούρης. Νωρίτερα είχε κάνει άλμα έως 4,4% στα 69,16 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του πετρελαίου Intermediate West Texas για παράδοση το Φεβρουάριο έκανε άλμα 3,1%, στα $ 63,07 το βαρέλι. Νωρίτερα είχε και αυτό κάνει άλμα κατά 4,4% στα $ 63,84, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου μέχρι το υψηλότερο από τον Μάιο. Ο συνολικός όγκος για Brent και WTI ήταν περίπου 20 φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο των 30 ημερών.

Ασιατικές αγορές

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές είχαν ταραχώδες άνοιγμα, χωρίς μεγάλες μεταβολές στους Γενικούς Δείκτες, αλλά με ασυνήθιστα ψηλούς τζίρους, καθώς η σοβαρότητα της επίθεσης κλόνισε τους επενδυτές σε όλο τον πλανήτη.  

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών ο χρυσός

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών διαμορφώνεται ο χρυσός μετά από τον θάνατο ενός εκ των πιο ισχυρών στρατηγών του Ιράν, επιδεινώνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός ενισχύεται σχεδόν 1% στα 1542 δολάρια την ουγκιά, ενώ το ασήμι σημειώνει άνοδο 1,3%, ενώ άνοδο κατέγραψαν και η πλατίνα και το παλλάδιο.

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του χρυσού, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Εάν οι τιμές συμβαδίσουν με την μέση άνοδο 2,7% του Ιανουαρίου των τελευταίων 20 ετών, θα ξεπεράσουν το υψηλό έξι ετών στο οποίο διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Ευρωαγορές

Με αρνητικές τάσεις άνοιξαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της είδησης της δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Ο Eurostoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,56% στις 417,39 μονάδες, με τις μετοχές κλάδων ταξιδιού και ψυχαγωγίας να καταγράφουν πτώση κατά 1,3% και να ηγούνται των απωλειών. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,47% στις 7.567 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διολισθαίνει 0,44%%, στις 6.015 μονάδες, με τον DAX στη Γερμανία να χάνει 0,87% στις 13.272 μονάδες.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 03 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.