ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμετάβλητη η Wall - Αναμενόμενη η απόφαση της Fed

00:12 - 29 Ιουν 2007 | Χρηματιστήρια
«Μουδιασμένη» ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η αμερικανική αγορά καθώς η απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 5,25% είχε ήδη προεξοφληθεί από επενδυτές και αναλυτές. Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,04% στις 13.422,28 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 2.608,37 μονάδες και ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,04% στις 1.505,71 μονάδες.

Σε ανακοίνωσή της η Fed τονίζει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί το Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.«Τα δεδομένα για την πορεία του δομικού πληθωρισμού έχουν βελτιωθεί με μέτριους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Όσον αφορά στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας η Fed επισημαίνει ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν μέτριος στο πρώτο εξάμηνο τους έτους, παρά τις συνεχόμενη ύφεση στην αγορά κατοικίας, και στο ίδιο «μοτίβο» θα κινηθεί και τα επόμενα τρίμηνα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τρέχον τρίμηνο η οικονομία θα εμφανίσει σημάδια ανάκαμψης, καθώς το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται και οι επιχειρήσεις ενισχύουν την επενδυτική τους δραστηριότητα.

Θετικό αντίκτυπο στην αγορά είχε και η αναβάθμιση της Intel σε «overweight» από «equal weight» εκ μέρους της Lehman Brothers.

Και η μετοχή της Cisco Systems αναβαθμίστηκε από την Merrill Lynch η οποία προχώρησε στη διατύπωση της σύστασης «buy» από «neutral».

Κέρδη για τη Monsanto, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων, καθώς τα κέρδη της στο τρίμηνο εξέπληξαν θετικά τους αναλυτές.

Ανοδικά κινήθηκε και η General Motors, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ, μετά και την πώληση μονάδας της που κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, με ρυθμό 0,7% «έτρεξε» στο πρώτο τρίμηνο του 2007 η αμερικανική οικονομία, το βραδύτερο σε διάστημα τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 0,8%.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2006 η οικονομία της χώρας είχε τρέξει με ρυθμό 2,5%.

Καλύπτει το χαμένο έδαφος η Ευρώπη

Σημαντική προσπάθεια να καλύψουν το χαμένο έδαφος κατέβαλαν σήμερα οι αγορές της Ευρώπης μετά και το «χρησμό» της Citigroup ότι οι μετοχές της Ευρώπης παραμένουν φθηνές. Ωθηση στις ευρωπαϊκές αγορές έδωσε και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων που οδήγησε υψηλότερα τον κλάδο της ενέργειας και των ορυχείων.Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,67% στις 6. 571,30 μονάδες, ο Cac 40 κατά 1,09% στις 6.006,31 μονάδες, και ο Dax κατά 1,54% στις 7.921,36 μονάδες.

Η BP, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, και η BHP Billiton η μεγαλύτερη μεταλλευτική σε παγκόσμιο επίπεδο ηγήθηκαν της ανόδου.

Το συμβόλαιο του αργού για τον Αύγουστο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών ξεπερνώντας τα 70 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Κέρδη κατέγραψε και η μετοχή της Nestle καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε σύσταση αγοράς για τη μετοχή της εταιρείας.

Οι μετοχές της Γηραιάς Ηπείρου είναι «buy» σύμφωνα με τον τους αναλυτές της Citigroup, που εκτιμούν ότι βρίσκονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι εν λόγω μετοχές διαπραγματεύονται κατά 15 φορές χαμηλότερα των κερδών τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.