ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κραχ στη Wall Street που θυμίζει ημέρες Lehman Brothers

23:20 - 12 Μαρ 2020 | Χρηματιστήρια
Κραχ στη Wall Street που θυμίζει ημέρες Lehman Brothers
Χωρίς τέλος είναι η πτώση για το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του πλανήτη που αν και ενδοσυνεδριακά προσπάθησε να ανακάμψει, τελικά βυθίζεται στο έλεος του κορονοϊού για ακόμα μία ημέρα.

Μετά την ανακοίνωση από την Fed για «ένεση» ρευστότητας 1 τρισ. δολ. οι απώλειες περιορίστηκαν, ωστόσο, η κίνηση αυτή φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για να συγκρατήσει τους βασικότερους δείκτες της Wall Street.

Η Fed διευρύνει την κλίμακα για τις αγορές 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες τώρα είχαν περιοριστεί σε βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα. Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος, η Fed θα επεκτείνει τις αγορές της «σε ένα φάσμα λήξεων», συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών, των έντοκων, των Treasury Inflation-Protected Securities και άλλων μέσων. Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους που φέρουν κουπόνια, κάτι που οι συμμετέχοντες στην αγορά φημολογούσαν από τα τέλη του 2019.

Παράλληλα, ο μηχανισμός διακοπής της συνεδρίασης για  προσωρινά λόγω της πτώσης  λεπτά δεν κατάφερε να αποτρέψει το αποτέλεσμα της συντιπτικής πτώσης. Σημειώνεται η συνεδρίαση διεκόπη όταν ο S &P 500 σημείωσε απώλειες άνω του 7%.

Την κυριαρχία των πωλητών ωθεί και η αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για αναστολή όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες. Την κίνηση αυτή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ανούσια, αφού όπως είπε είναι μια απόφαση «χωρίς ουσία, καθώς ο ιός μεταδίδεται ήδη από άτομο σε άτομο στις ΗΠΑ». Την αντίδραση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσε η συγκεκριμένη κίνηση που αποδοκίμασε το γεγονός ότι «η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν ταξιδιωτική απαγόρευση ελήφθη μονομερώς και χωρίς διαβούλευση».

Την ίδια ώρα, πολύ κοντά στον κορονοϊό έχει βρεθεί ο Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο δεν υποβάλλεται σε εξετάσεις.

Στο ταμπλό της Wall Street τώρα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones «βούλιαζε» κατά -2352,60 μονάδες ή 9,99% και κινείται στις 21.200,62 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 9,51% στις 2.480,63 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μειώθηκε κατά 9,43% στις 7.201,80 μονάδες.

Σε κατάσταση πανικού και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα  μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές και επιβάρυναν το ήδη αρνητικό κλίμα.

Στη δίνη του κορονοϊού και τα εμπορεύματα

Ισχυρή πτώση κάτω των 1.600 δολαρίων σημείωσε ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύεται στα 1.567,95 δολάρια ανά ουγκιά, σημειώνοντας πτώση 4,46%.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, καταρρέει με απώλειες που ξεπερνούν το 7%. Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό διολισθαίνει κατά 6,49% στα 30,84 δολάρια ανά βαρέλι. Το μπρεντ κατρακυλά κατά 8,72% στα 32,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Μεικτή η εικόνα για το ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρεί κατά 0,47% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία τους να διαμορφώνεται στο €1,1214 ανά δολάριο. Από την άλλη, το ευρώ ενισχύεται κατά 1,28% έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο €0,8898 ανά στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα διολισθαίνει κατά 1,70% έναντι του δολαρίου και διαπραγματεύεται στο 1,2601 ανά δολάριο.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 00:20 - 13 Μαρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.