ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρά κέρδη για την Wall Street

23:00 - 14 Απρ 2020 | Χρηματιστήρια
Ισχυρά κέρδη για την Wall Street
Ράλι ανόδου κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με την ελπίδα των επενδυτών να στρέφεται στη σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης της πανδημίας και με το βλέμμα τους στα εταιρικά αποτελέσματα.

Οι νεκροί στις ΗΠΑ προσεγγίζουν τις 25.000, με τον απολογισμό να διπλασιάζεται σε διάστημα μίας εβδομάδας, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, την ώρα που η χώρα μετρά σχεδόν 597.000 κρούσματα, τα τριπλάσια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών καταγράφει κατά μέσο όρο αύξηση 7% σε ημερήσια βάση, έναντι 14% που ήταν την περασμένη.

Παρά την επιβράδυνση της εξάπλωσης και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων σε ορισμένες χώρες του πλανήτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «ο κίνδυνος της πανδημίας δεν έχει σίγουρα περάσει, καθώς υπάρχουν ακόμη χώρες όπου τα νέα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά» και τόνισε ότι «οι πολίτες δεν θα πρέπει να αναμένουν το εμβόλιο τους επόμενους τουλάχιστον 12 μήνες».

«Στήριγμα» σε μια γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας βρίσκει «στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που έχουν ρίξει στη «μάχη» τρισεκατομμύρια δολάρια, δημιουργώντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας για να απορροφηθεί κάπως το χτύπημα από την πανδημία» ο Charles Evans, πρόεδρος της Chicago Federal Reserve. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι οι παραπάνω συνιστώσες δημιουργούν «την πιθανότητα η οικονομία να ξεκινήσει να ανακάμπτει από το δεύτερο μισό του έτους, με την προϋπόθεση η υγειονοµική κατάσταση της χώρας να το επιτρέψει».

Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs αναφέρει ότι «το τρέχον τρίμηνο η «βουτιά» στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών θα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2008», ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι «ρωγμές» στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκθέτουν τις τράπεζες στο ενδεχόμενο μίας μακράς και μεγάλης ύφεσης που θα θέσει σε δοκιμασία τα αποθεματικά τους.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, σε χαμηλά εξαετίας υποχώρησαν τα κέρδη της JP Morgan Chase & Co. στο πρώτο τρίμηνο του 2020, με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα να έχει υποστεί ισχυρή ζημιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, σήμερα, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε και επίσημα τη δημόσια στήριξή του στον ηγέτη των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η εικόνα στη Wall Street

Ειδικότερα, στη σημερινή συνεδρίαση ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,39% στις 23.949,40 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,07% στις 2.846,32 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κέρδισε 3,95% και στις 8.516,25 μονάδες.

Σε ανοδικό τέμπο βρέθηκαν και οι αγορές της Ευρώπης.

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο

Καταρρέουν οι τιμές του πετρελαίου αφού οι τελευταίες αποφάσεις του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για περιορισμό της παραγωγής δεν κατάφεραν να πείσουν τους επενδυτές για ισορροπία στην αγορά εμπορευμάτων.

Το αμερικανικό αργό «βυθίζεται» κατά  7,76% στα 20,67 δολάρια ανά βαρέλι. Το μπρεντ χάνει 5,20% στα 30,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Όσον αφορά τον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,39% και διαπραγματεύεται στα 1.754,45 δολάρια ανά ουγκιά.

Κέρδη για την στερλίνα

Στην αγορά νομισμάτων, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,23% έναντι της βρετανικής λίρας, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων να διαμορφώνεται στο € 0,8698 ανά στερλίνα. Η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 0,98% και έναντι του δολαρίου, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο £ 1,2630 ανά δολάριο. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου διαπραγματεύεται στο € 1,0985 ανά δολάριο, με το ευρώ να υπερτερεί κατά 0,66% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Χαρά Κάνδηλα

Τελευταία τροποποίηση στις 23:14 - 14 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.