ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε περιδίνηση η Wall Street λόγω κατάρρευσης του πετρελαίου

17:09 - 20 Απρ 2020 | Χρηματιστήρια
Σε περιδίνηση η Wall Street λόγω κατάρρευσης του πετρελαίου
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά το κραχ της τιμής του αμερικανικού αργού, το οποίο βρέθηκε κάτω από τα 15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας έτσι χαμηλό 21 ετών.

Η κατάσταση περιγράφεται ως «δραματική» και δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και να πληρώσει τους Αμερικανούς παραγωγούς, προκειμένου να σταματήσουν τις εξορύξεις, αφού δεν υπάρχουν πλέον αποθηκευτικοί χώροι.

Οι επενδυτές στη Wall Street αξιολογούν ακόμη τις πρώτες προσπάθειες των κυβερνήσεων να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους μετά τα δρακόντεια μέτρα που υιοθέτησαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την κορύφωση των κρουσμάτων σε περιοχές του πλανήτη που χτυπήθηκαν με μεγάλη σφοδρότητα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, ή η Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σχεδόν 60 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, αναφέρει η συμβουλευτική εταιρεία McKinsey, που προειδοποιεί ότι στην Ε.Ε. η ανεργία μπορεί να εκτιναχθεί από το 6% στο 11% και να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για χρόνια. Η έκθεση της McKinsey δημιουργεί περαιτέρω πιέσεις στις σημερινές συναλλαγές του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Επιπλέον, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έρχονται σταδιακά τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς και διάφορα οικονομικά στοιχεία, που πάντως κατά ορισμένους δεν θα δείξουν ακόμα την πλήρη έκταση της ζημιάς που έχει προκαλέσει πανδημία στις παγκόσμιες οικονομίες. Οι ανησυχίες για ύφεση στην εταιρική κερδοφορία ενισχύουν τους φόβους στα χρηματιστήρια, καθώς όλες οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία δείχνουν… κατρακύλα.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 1,61% και διαπραγματεύεται στις 23.851,89 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,24% στις 2.838,90 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,79% στις 8.581,78 μονάδες.

Σημειώνεται πως στο «κόκκινο» κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να ανησυχούν έντονα λόγω της πρωτοφανούς κατάρρευσης του αμερικανικού αργού σε χαμηλό 21 ετών. Τέλος, μικτά πρόσημα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και μάκρο μετά το παγκόσμιο lockdown που έχει προκαλέσει η σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 20 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.