ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall: Υπέκυψε στον ''πειρασμό'' των deals !

00:06 - 12 Ιουλ 2007 | Χρηματιστήρια
Η φημολογία περί νέων εξαγορών και συγχωνεύσεων έδωσε και πάλι τη «λύση» στην χρηματαγορά των ΗΠΑ, αναπτερώνοντας το ηθικό των επενδυτών μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε η Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε σήμερα ο κλάδος των πρώτων υλών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 13.577,87 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,48% στις 2.651,79 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,57% στις 1.518,76 μονάδες.

Η αξία των επιχειρηματικών deals που έχουν ανακοινωθεί από την αρχή της χρονιάς έχει φτάσει τα 1,44 τρις δολάρια, ενώ τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών έχουν φτάσει τα 443,9 δις δολάρια και έχουν συντελέσει σημαντικά στο ράλι της αμερικανικής αγοράς.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε εξαγορά ή συγχώνευση που ανακοινώνεται λειτουργεί καθησυχαστικά για τις αγορές καθώς πείθουν τους επενδυτές ότι οι μετοχές είναι υποτιμημένες.

Οι εταιρείες της μεταλλουργίας κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο του τελευταίου μήνα, μετά και την είδηση ότι η Chaparral Steel συναίνεσε στην εξαγορά της από την Gerdau Ameristeel έναντι 4,22 δις δολαρίων.

Κέρδη και για την Alcan, καθώς δημοσίευμα των Times του Λονδίνου αναφέρει ότι η Rio Tinto, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων αναμένεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς ύψους 34 δις δολαρίων.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και η Yum! Brands, την ιδιοκτήτρια των Pizza Hut και Taco Bell, καθώς η UBS ανέφερε σε report της ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επαναγορά των μετοχών της.

Θετικό αντίκτυπο στην αγορά είχαν και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας και τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια δεν αποτελούν κινδύνους για την ευρύτερη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης.

Ρευστοποιήσεων συνέχεια στις αγορές της Ευρώπης

Η θετική αντίδραση της Wall Street περιόρισε τελικά τις απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών, καθησυχάζοντας τους επενδυτές που φοβούνται πως η κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας θα επηρεάσει περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.615,10 μονάδες, ο CAC 40 κατά 0,30% στις 6.001,09 μονάδες και ο DAX κατά 0,83% στις 7.8989,54 μονάδες.

Στις ρευστοποιήσεις πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και των εξαγωγέων. Σε επίπεδο τίτλων, ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές της UBS και της Siemens.

Πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Royal Dutch Shell μετά και τη σύσταση της Goldman Sachs στους επενδυτές να προχωρήσουν σε πώληση των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών.

Απώλειες και για την DaimlerChrysler, την πέμπτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, καθώς εντείνεται η φημολογία ότι το private-equity Cerberus θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην χρηματοδότηση της εξαγοράς της Chrysler.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησαν κατά 0,6% στις 391,58 μονάδες στο Λονδίνο, ενώ οι 13 από τους 18 βιομηχανικούς κλάδους κινήθηκαν πτωτικά.

Χθες η Moody's προχώρησε σε μείωση των ratings σε ομόλογα που στηρίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια συνολικής αξίας 5,2 δις δολαρίων τα οποία και εκδόθηκαν το 2006, ενώ και η Standard & Poor΄s αναμένεται να προβεί σε υποβάθμιση ανάλογων ομολόγων αξίας 12 δις δολαρίων.

Τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν για τρίτη μέρα καθώς οι επενδυτές τα επιλέγουν ως «καταφύγιο» μετά την υποχώρηση των μετοχών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.